UKRAINAKONFLIKTEN Under onsdagen besökte Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko Peking och träffade sin kinesiske kollega Xi Jinping. De båda ledarna passade på att gemensamt uppmana till fredsförhandlingar och vapenstillestånd i Ukraina.

Både Kina och Vitryssland vill se en fredlig lösning på konflikten i Ukraina. Detta framgick när Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko mötte Kinas president Xi Jinping i Peking på onsdagen.

I ett gemensamt uttalande uttryckte presidenterna ”djup oro över utvecklingen med den väpnade konflikten i den europeiska regionen och ett extremt intresse i snabbast möjliga etablering av fred i Ukraina”, skriver Reuters.

— Berörda länder bör sluta politisera och använda världsekonomin som verktyg, och vidta åtgärder för att avsluta kriget och lösa krisen fredligt, sa Xi enligt kinesiska CCTV med hänvisning till västländernas sanktioner mot Ryssland.

— Detta är varför Vitryssland aktivt har fört fram sina fredsförslag och helhjärtat stöttar din drivkraft för internationell säkerhet, svarade Lukasjenko Xi.

NPR uppger att Lukasjenko fick ett ordentligt välkomnade i Peking och hälsades med 21 gevärssalut innan hedersvakten eskorterade Lukasjenko tillsammans med Xi. Den kinesiske presidenten ska också ha deklarerat att de två nationerna har en ”okrossbar vänskap”.