KINA Under lördagen utsågs en ny premiärminister i Kina. Den nya premiärministern är en nära allierad med den sittande presidenten, men har ingen tidigare erfarenhet av att jobba på central myndighetsnivå.

Under lördagen utsågs det en ny premiärminister i Kina. Den nya premiärministern är den 63-årige Li Qiang, som tidigare var partisekreterare i Shanghai. Han är även en nära allierad till Kinas president Xi Jinping.

Li Qiang nominerades till premiärministerposten av presidenten och fick nästan alla röster när han valdes av de cirka 2 900 delegaterna i Kinas nationella folkkongress. Det var Li Qiang som förra våren var ansvarig för den två månader långa covid-nedstängningen. Nedstängningen ledde till brist på mat och vård för invånarna och på grund av detta var det tidigare tveksamt om han skulle vara aktuell för posten som premiärminister.

Li Qiang har till skillnad från tidigare premiärministrar ingen erfarenhet av att arbeta på central myndighetsnivå. Han var den nuvarande presidentens stabschef i början av 2000-talet då Xi Jinping var Zhejiangs partichef. Som premiärminister kommer Li Qiang att ansvara för den dagliga driften av Kina och även vara ansvarig för den makroekonomiska politiken.

På fredagen godkände Kinas nationella folkkongress en tredje mandatperiod för den sittande presidenten Xi Jinping med 2 952 röster för och noll röster emot.