MILITANT GLOBALISM USA:s judiske utrikesminister tillkännagav på tisdagen att Washington ”inte kommer tveka” att bestraffa de kinesiska entiteter som ”saboterar västs linje” mot Ryssland.

Natos generalordförande Jens Stoltenberg har nyligen gjort det. Och sedan USA:s utrikesminister Antony Blinken gjorde det senast så har även EU:s utrikespolitiske chef Josep Borell gjort det. Gjort vadå? – Hotat Kina. På tisdagen varnade Blinken Kina för ”implikationer och konsekvenser” om man väljer att bidra med vad han kallade ”dödligt bistånd till Ryssland i dess angrepp på Ukraina” . Kommentaren fälldes under Blinkens besök i Kazakstan – ett av många stopp under hans turné till centralasiatiska före detta sovjetrepubliker såsom Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan.

"Kom inte och säg att ni inte visste"

Vi har varit mycket tydliga mot Kina rörande vilka konsekvenser ett sådant tillhandahållande får” påpekade han vid en presskonferens i Astana direkt efter sina sammanträffanden med möten med Kazakstans president Kassym-Jomart Tokayev samt utrikesminister Mukhtar Tileuberde och fortsatte:

Vi kommer inte att tveka att till exempel rikta in oss på kinesiska företag eller individer som bryter mot våra sanktioner, eller som på annat sätt är engagerade i att stödja den ryska krigsinsatsen.

Blinken betonade särskilt att han hade tagit upp detta ämne direkt med Kinas utrikesminister Wang Yi när de två träffades vid säkerhetskonferensen i München tidigare i februari. CIA-chefen Bill Burns kommenterade på fredagen i CBS News att byrån är ”helt säker på att den kinesiska ledningen överväger att tillhandahålla dödlig utrustning” till Moskva för att stödja dem militärt i deras konflikt med Ukraina – en anklagelse som Peking dock helt avsvär sig från.

Uttrycken ”dödligt bistånd” och ”dödlig utrustning” har förekommit i flera uttalanden till Kina från Nato och officiellt amerikanskt håll, utan att det har klargjorts exakt vad som avses med dem – men av flera kontexter framgår att de är avsedda tolkas ha en vidare innebörd än endast ” (leverans av) vapen”.

Fredsplan betraktad med stor skepsis

Förra veckan presenterade Kina en 12-punktsplan som beskriver en potentiell väg till fred mellan Ryssland och Ukraina. I sin varning till Kina på tisdagen anklagade Blinken landet för att underblåsa kriget med ena handen medan man låtsas medla fred med den andra.

Kina kan inte gå åt båda hållen när det gäller den ryska aggressionen i Ukraina”, sa han och tillade:

Det duger inte att lägga fram fredsförslag från ena hållet, samtidigt som man från andra hållet matar de eldsflammor som Ryssland anlagt.

Peking har å sin sida har anklagat Washington för hyckleri och för att underblåsa konflikten i Ukraina genom att skicka vapen värda miljarder dollar till Kiev. Det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Mao Ning klargjorde på måndagen med skärpa för de samlade journalisterna vid en utfrågning:

USA har ingen rätt att diktera förbindelserna mellan Kina och Ryssland, och vi kommer aldrig att acceptera tvång eller påtryckningar från amerikanskt håll.