USA President Joe Biden säger sig vara beredd att försvara Taiwan militärt ifall Kina invaderar ön. Samtidigt påstår han att USA står upp för tanken om att det bara finns ”ett Kina”.

Trots att USA:s neokonservative president Joe Biden inte har lyckats ”besegra Ryssland” funderar han redan på att utmana nästa stormakt.

Under en pressträff med Japans premiärminister Fumio Kishida i Tokyo på måndagen fick Biden frågan ifall USA tänker försvara Taiwan militärt i ett scenario där Kina gör ett försök att erövra ön.

— Ja. Det är ett åtagande vi gjort, svarade Biden, trots att USA saknar sådana åtaganden.

Samtidigt menar Biden att USA står upp för synen på att det endast finns ett Kina, vilket är ett åtagande som landet faktiskt har gjort.

— Vi håller med om ett Kina-policyn. Vi har skrivit under på det, och de medföljande avtal som ingåtts efter det, men tanken att det [Taiwan] kan tas med våld, bara tas med våld, är bara inte lämpligt, fortsatte presidenten.

Till CNN ska flera av Bidens närmaste medarbetare i efterhand ha uttryckt chock över Bidens utspel, som de inte alls var beredda på. I vanlig ordning efter ett krigshetsande uttalande från Biden fick Vita huset också göra ett ”förtydligande” om vad presidenten ”egentligen menar”:

Som presidenten sa har vår policy inte ändrats. Han upprepade vår ett Kina-policy och vårt engagemang för fred och stabilitet i Taiwansundet. Han upprepade även vårt åtagande under Taiwan Relations Act att förse Taiwan med militära medel att försvara sig självt.

Taiwan Relations Act handlar dock om att USA förpliktigar sig att sälja vapen och annan militär utrustning till utbrytarrepubliken, vilket var en slags kompromiss när USA övergav en tidigare försvarspakt med republiken. Men framförallt var den författad för Kinas skull, som allierade sig med USA mot Sovjet på 70-talet, och skulle säkerställa att någon amerikansk president inte helt godtyckligt skulle kunna ändra USA:s policy till att bli ett militärt hot mot Kina.

Kina: "Vi kommer att vidta åtgärder"

Som förväntat hjälpte inte Bidens utspel den redan allt frostigare relationen mellan USA och Kina. Wang Wenbin, som är talesman för det kinesiska utrikesministeriet, svarade snabbt att Kina ”kommer att vidta stadiga åtgärder för att beskydda sin självständighet och sina säkerhetsintressen”.

— Jag måste poängtera att USA:s så kallade avskräcknings- och uppdämningspolitik redan har skapat söndring i Europa. [USA] borde sluta försöka destabilisera Asien-Stillahavsregionen. Asien-Stillahavsregionen borde bli tongivande för fred och utveckling, inte en arena för geopolitik, fortsätter talesmannen i en intervju med Politico.

Enligt Wang håller Japan och USA fast vid en ”kalla kriget-mentalitet” där man ”gaddar ihop sig och bygger militära allianser och små fraktioner” som agerar subversivt och konfrontativt mot andra.

Kinas president Xi Jinping har tidigare uttryckt att Kinas återförening med Taiwan ”måste ske”, även ifall det innefattar militärt våld. Han har också varnat USA för att stå i vägen för Kinas strävan att återförena Taiwan med fastlandet.