UTRIKES Joe Biden träffade under måndagen för första gången sedan han svurits in som USA:s president Kinas president Xi Jinping. Mötet skedde på Bali inför det stundande G20-toppmötet som inleds imorgon.

Imorgon inleds G20-toppmötet på Bali, där flera av världens ledare kommer att samlas för att diskutera globala frågor. Men redan idag hölls ett möte mellan USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping, som träffas personligen för första gången sedan de blivit presidenter för sina respektive länder.

Relationen mellan USA och Kina är den sämsta sedan USA:s erkännande av Kommunistkina 1979. Trots att USA efter erkännandet haft en ”ett Kina-policy” har president Biden sedan sitt tillträde valt att provocera Peking med diverse utspel om Taiwans självstyre. Biden har också brutit med USA:s officiella Taiwan-politik genom att hävda att amerikanska styrkor kommer att försvara Taiwan militärt ifall Peking försöker betvinga den de facto självstyrande ön med våld.

Nyligen beordrade Xi dessutom kinesiska Folkets befrielsearmé att förbereda sig för krig, vilket av många tolkats som att en militär konflikt i Taiwansundet är nära förestående.

Under dagens toppmöte mellan Biden och Xi ska de båda ledarna bland annat ha diskuterat kärnvapen och kommit överens om att dessa ”aldrig får användas”, skriver CNN.

Trots Bidens provokativa hållning till Kina hävdade han på en presskonferens efter mötet med Xi att han inte känner sig orolig för ett nytt kallt krig.

— Jag är övertygad om att han förstod vad jag sa, och att jag förstod honom. USA är bäst rustade av alla världens länder – ekonomiskt och politiskt – för att hantera världens förändrade omständigheter, påstår Biden.

I västmedia är det sparsamt med citat av Xi från pressträffen, men på kinesiska Global Times kan man bland annat läsa att Xi betonade vikten av att de båda stormakterna försöker återgå till sansade internationella relationer.

— Den nuvarande situationen med kinesisk-amerikanska relationer stämmer inte överens med de två ländernas och deras respektive folks intressen, ej heller med det internationella samfundets förväntningar, säger Xi.

— Som ledare för två betydelsefulla länder borde vi finna den rätta vägen. Politiker bör både tänka på sina egna länders utveckling och på hur man kommer överens med andra länder i världen, fortsätter den kinesiske presidenten.

Inför morgondagens inledning av G20-mötet har Vita huset gjort noggranna förberedelser för att Biden inte ska behöva stöta på Rysslands president Vladimir Putin, något som presidenten tydligen fruktar. Tidigare har Biden till och med försökt få Putin bannlyst från toppmötet. Men för några dagar sedan kom dock besked om att Putin inte kommer att finnas på plats på Bali och istället har den ryske presidenten bland annat sänt sin utrikesminister Sergej Lavrov.