UTRIKES Under en intervju med CBS 60 Minutes säger USA:s president Joe Biden att USA vid en eventuell kinesisk invasion av Taiwan kommer att försvara den självstyrande ön militärt.

Det var under söndagskvällen som USA:s president Joe Biden gästade CBS 60 Minutes, där han bland annat svarade på frågor om USA:s inställning till Kina och den självstyrande ön Taiwan, som Kina gör anspråk på.

USA har sedan 1972 haft en så kallat ”ett Kina-politik”, som innebär att man inte erkänner Taiwan som det ”riktiga Kina” eller att den självstyrande ön är en självständig stat. Policyn är själva grunden till de diplomatiska relationerna med Peking, men har skakats i grunden efter en rad provokationer från Bidens regim som antyder att man stödjer Taiwans självständighetsambitioner.

När Biden får frågan om Washington är berett att försvara Taiwan militärt med amerikanska trupper vid ett angrepp svarar presidenten:

— Ja, om det sker ett angrepp som saknar motstycke.

CBS visar inte resten av Bidens kontroversiella svar, utan klipper in en röst som hävdar att Vita huset återigen fått ”korrigera” Bidens utspel med att Washingtons Kina-policy inte ändrats och att USA inte ger svar på frågan om man skulle ingripa militärt vid en attack på Taiwan.

Men när Biden får förtydliga ifall Washington, till skillnad från hur man hanterade Ukraina, faktiskt är beredda att sända amerikanska soldater att försvara Taiwan, svarar han kort ”ja”.