Krigssimulator: Strid om Taiwan skulle bli dyrt
GEOPOLITIK • Enligt en krigssimulator som körts av tankesmedjan CSIS skulle Kina i dagsläget inte kunna återta Taiwan militärt. Det skulle däremot leda till stora förluster för inte bara Kina utan även USA, Japan och Taiwan.
Det är tankesmedjan The Center for Strategic and International Studies (CSIS) som kört en krigssimulation 24 gånger med scenariot att Kina försöker ta kontroll över Taiwan militärt år 2026. I nästan samtliga fall slutade kriget med ett fortsatt självstyre i Taiwan, med stora förluster för alla inblandade: Kina, USA, Taiwan och Japan, skriver CNN som tagit del av en förhandsrapport.
Enligt tankesmedjans rapport skulle USA förlora minst två hangarfartyg och cirka 3 200 soldater under bara tre veckors strider – vilket är nästan hälften av vad man förlorade under sitt 20 år långa krig i Afghanistan.
”USA och Japan förlorar dussintals skepp, hundratals stridsflyg och tusentals soldater. Sådana förluster skulle skada den amerikanska ställningen globalt under många år”, står det i rapporten som även tillägger att kineserna troligtvis skulle attackera amerikanska militärbaser på hemmaplan.
Men även Kinas armé skulle ta ordentligt med styrk vid en invasion av den de facto självstyrande ön. Kinas mäktiga flotta skulle ligga ”i spillror” och man skulle förlora uppemot 10 000 soldater, 155 stridsflyg och 138 fartyg.
Ett ödelagt Taiwan
Även om Kina med största sannolikhet skulle misslyckas med att underkuva Taiwan ifall globalistiskt stöd kommer till undsättning skulle den självstyrande ön och dess befolkning bli den största förloraren.
”Medan Taiwans militär skulle stå obesegrad är den svårt decimerad och lämnad att försvara en förstörd ekonomi på en ö utan elektricitet och grundläggande service”, står det i rapporten som CNN citerar. Taiwan skulle förlora 3 500 soldater och 26 taiwanesiska örlogsfartyg skulle ligga på Taiwansundets botten.
Trots det dystra resultatet av simuleringen skriver CSIS i rapporten att man inte vill antyda att ett krig i Taiwan är oundvikligt eller ens troligt. Istället skriver man att det kinesiska ledarskapet ”kanske implementerar en strategi med diplomatisk isolering” och ”ekonomiskt tvång”.
Kinas president Xi Jinping har uttryckligen sagt att man söker en ”fredlig återförening” med Taiwan men att man absolut inte utesluter att göra det med våld. Om någon skulle försöka sig på en definitiv separation mellan Fastlandskina och Taiwan kommer Kina enligt XI att ”kämpa till varje pris och vidta alla nödvändiga åtgärder för att krossa varje försök”.
Går inte att jämföra med kriget i Ukraina
Enligt rapporten kommer västmakterna inte att kunna pumpa Taiwan med vapen och utrustning som man gjort med Ukraina när kriget väl börjat. Detta på grund av att ön snabbt kommer bli helt isolerad. Taiwaneserna kommer alltså att få nöja sig med ”vad man har” vid invasionstillfället.
Rapporten uppger också att det skulle bli en ”dyrköpt seger” för USA om man ger sig på Kina i Taiwan och att amerikanerna i längden skulle förlora mer än de besegrade kineserna.