UTRIKES Just nu pågår en fem dagar lång marinövning i Arabiska havet. ”Security Bond-2023” är en gemensam övning där Kina, Ryssland och Iran samarbetar för att ”sprida positiv energi” i regionen.

Under onsdagen meddelade Kinas försvarsministerium att man håller en fem dagar lång marinövning med start idag, uppger RT. ”Security Bond-2023” hålls i samarbete med Ryssland och Iran i Omanbukten, som ligger vid Arabiska havets mynning.

”Denna övning kommer att fördjupa det praktiska samarbetet mellan de deltagande ländernas flottor, samt demonstrera viljan och förmågan att gemensamt upprätthålla säkerheten till havs”, skriver det kinesiska försvarsministeriet, som också tillägger att man vill ”injicera positiv energi för regionens fred och stabilitet”.

De tre länderna höll liknande övningar 2019 och 2022 i Indiska oceanen och Arabiska havet. Årets övning kan ses i sammanhanget att Israel sätter allt hårdare press på USA att inleda ett krig mot Iran.

Tidigare i veckan deklarerade Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu att det militära samarbetet med Kina hade ”nått en helt ny nivå”. Enligt Sjojgu är samarbetet mellan Moskva och Peking ”ett av de främsta avskräckande medlen mot aggressiva aktiviteter i Asien-Stillahavsregionen från USA och dess hantlangare”.