UTRIKES I ett tal till Irans regering konstaterade landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei att iraniernas fiender blir allt svagare. Ayatollan nämnde framförallt USA, som lider av inre splittringar och som tappar politiskt och ekonomiskt inflytande i världen.

Under tisdagen hölls ett möte i Teheran mellan Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei och representanter från regeringen. Khamenei höll ett tal om de stora förändringar som sker i världen och konstaterade att Irans fiender blir allt svagare, skriver nyhetsbyrån Tasnim News Agency,

Han pekade bland annat på den arabiska front mot Iran som USA och Israel har försökt att bygga upp har raserats helt. Dödsstöten kom med det kinesiska medlandet mellan Iran och Saudiarabien.

— USA deklarerade att man planerade skapelsen av en enad arabisk front mot Iran, men det som hänt idag är motsatsen än vad syftet var. Arabvärldens relationer med Iran blir bara bättre. Dessutom ville USA sätta stopp på [det iranska] kärnprogrammet, enligt sina egna planer genom politisk press och sanktioner, men man misslyckades.

Den polarisering som drabbade USA under landets senaste presidentval är fortsatt relevant, enligt Khamenei.

— USA är en av Irans viktigaste fiender i världen. Fakta visar att Amerika var svagare under [Barack] Obamas administration än under [George W] Bushs administration. USA var svagare under [Donald] Trumps administration än det var under Obamas administration. USA är svagare under denna mans [Joe Bidens] administration än det någonsin var under Trumps administration, konstaterade ayatollan vidare.

Startade kriget i Ukraina som Europa får lida för

Khamenei nämnde också den pågående konflikten i Ukraina, vilken får allt fler länder att vända sig mot USA. Han konstaterade att det var USA som startade kriget och förutspådde att allt fler USA-allierade länder i Europa nu kommer att vända sig mot Washington. Detta eftersom dessa länder fått lida svårt av kriget medan USA försökt tjäna på det.

Inte heller i Sydamerika lyckas USA befästa sitt inflytande, menar ayatollan. Trots att Washington ser kontinenten som sin ”bakgård” har flera antiamerikanska regeringar kommit till makten där.

— USA ville dessutom störta [regeringen i] Venezuela och man skapade till och med en fejkad president för ändamålet, med pengar, vapen och en armé, men planerna fallerade.

Slutligen konstaterade Khamenei att USA:s inflytande i världen minskar drastiskt när allt fler länder överger dollarn för handel sinsemellan.

— Därför försvagas USA, som är den ledande fienden mot vårt islamiska system, sa ledaren.

Israel möter de tyngsta problemen under sin existens

Khamenei nämnde även grannen Israel, som Iran lovat att förstöra. Enligt ayatollan har sioniststaten nu värre problem än någonsin under sin 75-åriga existens. Han hänvisade bland annat till den israeliske presidentens varning om inbördeskrig.

— Sionistregimen har politisk instabilitet och har bytt premiärminister fyra gånger under fyra år. Partikoalitioner kollapsar innan de ens har formats, det finns en extrem polarisering som genomsyrar hela fejkregimen, som visas i demonstrationerna som samlat hundratusentals personer i vissa städer.

— Det är inte möjligt för dem att kompensera för sin svaghet genom att skjuta iväg några raketer, fortsatte ayatollan.

Iran deklarerade redan 2015 att Israel inte skulle finnas längre än 25 år till. Men enligt Khamenei ”verkar det som att de själva har bråttom och vill försvinna tidigare”.

"Kvinnor är inte säkra i väst"

Den iranske ledaren tog också upp de oroligheter som drabbat landet den senaste tiden, som han menade har skapats ”med stöd av västliga spionorganisationer” under förespegling av så kallade kvinnofrågor. Han konstaterade samtidigt att kvinnor i länder som USA som kritiserar Irans kvinnopolitik ”inte är säkra på gatorna eller ens på militärbaser”.

— Till och med en beslöjad muslimsk kvinna, som hade gått till en domstol för att lämna in en stämning, blev mördad och martyr. Sådana länder försöker dra en linje mot den Islamska republiken [Iran], som ser till kvinnornas högsta värdighet.