VÄRLDEN Brasilien och Kina har slutit en överenskommelse med Kina om att slopa dollarn som valuta när länderna handlar med varandra. Beskedet förväntas minska USA:s inflytande på världsmarknaden ytterligare.

I ett uttalande uppger den brasilianska myndigheten för handel och investeringar ApexBrasil att man slutit en överenskommelse med Kina om att överge dollarn för handel mellan länderna. Istället kommer Kina och Brasilien att handla med sina egna länders respektive valuta, skriver The Strait Times.

”Förväntningen är att detta kommer att reducera kostnader och främja ännu större bilateralt handelssamarbete och underlätta investeringar”, skriver ApexBrasil i pressmeddelandet.

Att Kina och Brasilien – som är Asiens respektive Sydamerikas största ekonomier – inte längre kommer att behöva köpa dollar när man handlar med varandra ses som ett hårt slag mot den amerikanska hegemonin i världsekonomin.

Kina är Brasiliens största handelspartner och den bilaterala handeln mellan länderna uppgick under förra året till 150 miljarder dollar. Båda länderna är med i det ekonomiska samarbetet Brics, som efter det senaste årets ekonomiska turbulens fått flera nya ansökningar.

Som Nordfront tidigare har rapporterat har Brics medvetet försökt att avskaffa dollarn som standardiserad internationell handelsvaluta, vilket är en av USA:s främsta maktvapen. Detta bland annat eftersom Ryssland nyligen fick sin reservvaluta i form av dollar och euro beslagtagen som en del i USA:s sanktioner mot landet.

Sedan tidigare har Brics-länderna Ryssland och Indien övergett dollarn för handel sinsemellan. Ryssland och Kina använder numera den kinesiska yuan när man handlar, och när Kinas president Xi Jinping besökte Moskva förra veckan sa Rysslands president Vladimir Putin att Moskva överväger att använda den kinesiska valutan istället för dollarn i handel med länder i Asien, Afrika och Sydamerika.