EKONOMI Allt fler centralbanken över världen överger dollarn och köper istället guld för att ha som trygghet. Nu spår allt fler att guld kan komma att ta över dollarns funktion som internationell standardvaluta.

Efter ett antal märkliga diplomatiska drag från Washington har värdet på dollarn börjat att ifrågasättas allt mer. Medan länder kopplade till BRICS har börjat överge dollarn som handelsvaluta sinsemellan har allt fler centralbanker i världen börjat överge den amerikanska valutan för guld, skriver Ruchir Sharma, ordförande för Rockafeller International, på Financial Times.

Han skriver att samtidigt som dollarn krisar så har värdet på guld ökat med 20 procent under de senaste sex månaderna:

Den ökande efterfrågan kommer inte från de vanliga bovarna - investerare både stora och små som söker ett skydd mot inflation och låga verkliga räntenivåer. Istället är de tunga köparna centralbanker, som samtidigt kraftigt reducerat sina dollarägor sökandes efter ett tryggt alternativ.

Enligt Sharma står centralbanker numera för 33 procent av efterfrågan på guld, samtidigt som man köper mer guld nu än någonsin så långt tillbaka man kan se.

Som förklaring anger Sharma västs ekonomiska sanktioner mot Ryssland, där man bland annat beslagtog rysk reservvaluta i form av dollar. Sharma menar att det då ”plötsligt blev tydligt att vilken nation som helst kunde utsättas” för samma behandling.

En annan förklaring är att cirka 30 procent av världens länder hotas av USA med sanktioner för att man inte hjälper Washington att uppnå sina geopolitiska mål. Detta jämför han med 1990-talet då ”endast” 10 procent av världens länder stod inför samma hot.

Bland de länder som visat störst intresse för guld återfinns ett stort antal u-länder, men även BRICS-länderna Ryssland, Indien och Kina. Enligt Sharma är det ”ingen slump” att ”dessa tre länder är i samtal med Brasilien och Sydafrika om att skapa en helt ny valuta för att utmana dollarn”.