GEOPOLITIK Argentina, Saudiarabien, Iran, Egypten och Thailand är några av de länder som visat intresse av att ansluta sig till BRICS. Detta framkom efter förra veckans möte mellan BRICS-länderna.

Det ekonomiska samarbete mellan Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika lockar allt flera. Detta enligt den ryska nyhetsbyrån TASS, som skriver om förra veckans BRICS-toppmöte som leddes av Kina.

Länder som nämns är Saudiarabien, Thailand, Egypten, Uruguay, Guinea och en rad före detta Sovjetstater som redan har nära band med Ryssland. En av de hetaste kandidaterna just nu tycks vara Argentina och Iran, som ansökt formellt om medlemskap i BRICS.

Enligt Nailya Yakovleva, som är chef för Ryska vetenskapsakademins Center för politiska studier, är det naturligt för Argentina att söka sig närmare BRICS.

— Argentinas huvudargument för att ansluta till BRICS är att man redan har etablerat nära samarbeten med samtliga av organisationens medlemsländer, vilket är en grund för framtida deltagande. Samtidigt kan Argentinas ekonomi organiskt passa in i de fem ländernas ekonomiska strukturer, addera nya element, och komma med viktiga bidrag – framförallt genom sitt mäktiga agroindustriella komplex och betydande mineraltillgångar, förklarar Yakovleva.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov besökte samtidigt nyligen Teheran för att stärka ländernas ekonomiska samarbeten under de pågående sanktionerna från väst.

Båda länderna var överens om att USA bär huvudansvaret för den ekonomiska kris världen står inför och kom överens om att man skulle vidta gemensamma åtgärder för att ”neutralisera västs sanktioner”.

Man diskuterade även att Iran ska ansluta sig till andra ekonomiska samarbeten, såsom Eurasiska ekonomiska unionen, där Iran för tillfället har status som ”observatör”, samt Shanghai Co-operation Organisation. Enligt Lavrov borde Irans integrering i dessa organisationer ”inte dröja särskilt länge”.