UKRAINAKONFLIKTEN Vapnen i USA:s första 65 miljarder kronors delpaket av de nyvikta 655 Ukraina-miljarderna kommer enligt nya uppgifter att behöva nytillverkas efter genomgången upphandling.

Pentagon förbereder sig just nu enligt anonyma tjänstemäns uppgifter till tidningen Politico för presentationen av ett nytt parti vapen och ammunition ämnat Kiev till ett värde av cirka 65 miljarder kronor.

Härförleden framhöll Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sitt lands kritiska behov av ett stärkt luftvärn och begärde i sammanhanget bland annat 26 amerikanska Patriotsystem. Fram till nu har man, som Nordfront häromdagen påpekade, erbjudits ett enda sådant- av Tyskland. Detta trots att Nato-chefen Jens Stoltenberg beordrat samtliga medlemsländer att prioritera Ukrainas försvar framför sitt eget.

I den innehållslista för det aktuella vapen-paketet, som Politico nu säger sig ha fått tillgång till, anges dock endast poster och inga kvantiteter:

  • luftförssvarssystemen Patriot och NASAMS.
  • artillerigranater.
  • HIMARS-raketer.
  • luftgenskjutningsrobotar (= jaktrobotar).
  • drönare.
  • motdrönarvapen.

Det var exakt för en vecka sedan, som representanthusets talman Mike Johnson till slut gav vika och president Joe Biden därmed, trots en majoritet nej-röster bland husets republikaner, kunde underteckna ett omstritt lagförslag som hamnat i långbänk, och som bland annat omfattade motsvarande 655 miljarder kronor i stöd till Ukraina.

Under den gångna veckan har Washington levererat ammunition till ett värde av 11 miljarder kronor till Kiev, utplockat från sinande amerikanska militära lager.

Den nu stundande 65 miljarder-kronors-leveransen kommer dock inte göras från Pentagons lager, eftersom den finansieras via Ukraine Security Assistance Initiative (USAI) – det initiativ, genom vilket Pentagon utfärdar kontrakt till den amerikanska militärindustrin för nyproduktion av militär utrustning åt Kiev. Detta innebär enligt Politico att varorna ”sannolikt inte kommer kunna nå Ukraina på flera år”.

Stödlöftet syndabock och hopp-ingivare

Medan Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj mer allmänt givit det försinkade amerikanska biståndet skulden för ukrainska militära bakslag på slagfältet, har landets utrikesminister Dmytro Kuleba varit en av dem, som mer specifikt utsett den påstått alltför snålt tilltagna västliga vapenproduktionen som skyldig till landets militära tillkortakommanden. I juli förra året publicerade (CIA-sponsrade) Kyiv Independent en omfattande granskning av den europeiska försvarsindustrin i ett uppenbart försök att förklara den misslyckade ukrainska motoffensiven.

Efter tillkännagivandet om 655-miljarderssatsningen har flertalet västliga medier förutspått en mer eller mindre snar vändning av krigslyckan för Ukrainas del. I en intervju för The Guardian hyllar utrikesminister Kuleba emellertid visserligen det nya stödpaketet, men förutspår samtidigt nyktert att det inte kommer att avgöra kriget till Ukrainas fördel:

— Inget enskilt biståndspaket kan stoppa ryssarna. Det som kommer stoppa ryssarna är en enad front av hela Ukraina och alla dess partner.

Ryska axelryckningar

Från Kremls håll har de olika turerna rörande amerikanskt bistånd till Ukraina bemötts med axelryckningar, då de inte befinns kunna påverka slagfältsdynamiken, vilken, fastslår man, är starkt till Rysslands fördel. Enligt den ryske presidentens talesman Dmitrij Peskov är den enda verkan, som den nya amerikanska finansieringen kommer att ha på det pågående kriget, en ökning av antalet stupade ukrainska soldater.