UKRAINAKONFLIKTEN Efter en rad framgångar på slagfältet anser det ryska försvarsministeriet att man fullt ut har initiativet i konflikten. Under de senaste veckorna har man intagit en rad samhällen i Donbass.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu höll under måndagen ett möte med flera högt uppsatta befälhavare i den ryska armén. Under mötet konstaterade Sjojgu att man nu fullt ut har initiativet i konflikten.

Enligt försvarsministern har man ”befriat” flera samhällen i Donbass efter slaget om Avdijivka. Bland annat två byar väst och sydväst om staden Donetsk, samt Bogdanovka utanför Bachmut som ryssarna nu döpt om till dess sovjetiska namn Artiomovsk.

— Vår höga stridspotential tillåter oss att ständigt slå till mot fienden och förhindra honom att hålla försvarslinjen, sa Sjojgu under mötet.

Han berömde också armén för att ha besegrat sommarens ukrainska motoffensiv, som förbereddes av Nato-instruktörer och genomfördes med några av Natos främsta vapen.

— Våra soldater har motbevisat myten om överlägsenheten i västs vapen, sa försvarsministern.

Sjojgu deklarerade också att den ryska försvarsindustrin kommer att lägga in ytterligare en växel samtidigt som armén i Ukraina kommer att ”öka på intensiteten i attacker mot logistiska center och byggnader där västs vapen lagras”.

I både väst och i Ukraina har man börjat förutspå att ryssarna kommer att använda sitt initiativ för att lansera en omfattande offensiv i sommar. Man hoppas nu att det senaste stödpaketet från USA samt en ny ukrainsk mobiliseringslag kan hjälpa ukrainarna att stå emot, annars förutspås en total ukrainsk kollaps under trycket.