UKRAINAKONFLIKTEN Brist på luftvärn, soldater och ammunition gör att Ukraina kan komma att förlora kriget under detta år. Denna dystra analys gör nu allt fler experter.

På lördag förväntas det amerikanska representanthuset att rösta om det berömda stödpaketet på 60 miljarder dollar som suttit fast i kongressen i månader. Talmannen Mike Johnson har efter hårda påtryckningar från etablissemanget vikit sig, men har fortfarande de mest hårdföra republikanerna emot sig.

Men även om stödpaketet går igenom är det oklart om det kommer att kunna vända den ukrainska krigslyckan. Oscar Johansson, som är doktor i rysk krigföring vid Försvarshögskolan. säger till DN att väst inte klarar att producera tillräckligt med ammunition för att hålla jämn takt med Ryssland.

— Som tidigare är känt lovade EU en miljon artillerigranater, men man lyckades bara leverera 300 000. Och de ukrainska lagren är i princip slut, säger han.

Sedan tidigare har även Nato gjort en beställning på 220 000 artillerigranater. Men som Nordfront tidigare rapporterat behöver Ukraina använda minst 20 000 granater varje dag för ens hålla sig kvar i artilleriduellen med ryssarna, som använder uppemot 60 000 dagligen.

Ukrainas generalstab meddelade dessutom i december att man behöver 17 miljoner artillerigranater för att uppnå president Volodymyr Zelenskyjs mål att befria alla delar av landet som Ryssland ockuperat.

Dessutom är bristen på luftvärnsammunition kritisk, vilket gör att Ukraina måste välja mellan att försvara sina styrkor vid fronten eller städerna. Detta har gjort att ryssarna har lyckats slå till mot Ukrainas energiinfrastruktur djupt inne i landet utan större motstånd.

I Charkiv har stora delar av staden varit helt strömlöst under längre perioder på grund av detta. Ukrainas energiministerium har nu uppmanat civilbefolkningen att ladda sina power banks, ta fram generatorer och ”vara redo för alla scenarier”, skriver New York Times.

Enligt Richard Barrons, tidigare befälhavare för Storbritanniens Joint Forces Command, riskerar Ukraina att forlora kriget under detta år.

— Ukraina kan komma att känna att de inte kan vinna. Och kommer man till den punkten, varför ska människor vilja slåss och dö längre, bara för att försvara det oförsvarbara?, säger Barrons till BBC.

Han tror att dödsstöten blir en omfattande rysk offensiv i sommar.

— Vid något tillfälle i sommar förväntar vi oss en stor rysk offensiv, med avsikt att göra mer än bara trycka fram med små framsteg för att kanske försöka bryta igenom de ukrainska linjerna, säger Barrons och fortsätter:

— Och om det inträffar löper vi risken att ryska styrkor bryter igenom och sedan utnyttjar områden i Ukraina där de ukrainska väpnade styrkorna inte kan stoppa dem.