EUROPA Om valet står mellan att bygga upp Natos försvar eller Ukrainas försvar ska Nato-länder välja det senare. Detta enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg mötte på onsdagen Tjeckiens premiärminister Petr Fiala, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Nederländernas premiärminister Mark Rutte i Natos högkvarter i Bryssel. Under en pressträff efter mötet talade Stoltenberg om Ukrainas akuta behov av luftvärn.

— Tyskland meddelade att man kommer att skicka ett till Patriot-system till Ukraina, som en del av den betydande insats vi nu gör över hela Nato-alliansen för att öka vår leverans av luftförsvarssystem till Ukraina, sade Stoltenberg.

Det tyska bidraget är det enda av de 26 Patriot-system som Ukraina behöver, enligt president Volodymyr Zelenskyj. Därför vill Stoltenberg att Nato-länder ska prioritera Ukraina över allt annat – inklusive ländernas egna samt hela krigsalliansens försvar. Men hittills har inget annat Nato-land tagit på sig att avvara något Patriot-system.

— Om allierade står inför valet mellan att uppfylla Natos kapacitetsmål och att tillhandahålla mer hjälp till Ukraina, är mitt budskap tydligt: Skicka mer till Ukraina, sa Stoltenberg.

Han hyllade också europeiska länder som nedmonterat hela delar av sitt eget försvar till förmån för Ukraina. Särskilt valde han att lyfta fram Danmark, som inte längre har något eget artilleri.

— Danmark är ett starkt exempel genom att tillhandahålla allt sin artilleri till ukrainarna, Men också med tydliga planer på plats för att återfylla nationella lager, sa Stoltenberg.

Prognosen: Total ukrainsk kollaps inom några månader

De senaste veckorna har präglats av rapporter om en katastrofal situation för Ukraina. En ukrainsk general hävdade nyligen att ryssarna har uppemot tio gånger fler soldater vid frontlinjerna i Donbass.

Politicos publicerade under onsdagen en artikel av opinionsredaktören Jamie Dettmer, som har en bakgrund som erfaren krigskorrespondent från en rad konflikter i världen. Under de senaste månaderna har han befunnit sig i Kiev och skriver att Ukraina är nära en kollaps.

”Som jag upptäckt under rapporteringen från Ukraina under den senaste månaden, var bilden som framträdde från tiotals intervjuer med politiska ledare, militära officerare och vanliga medborgare den av ett land som glider mot katastrof”, skriver Dettmer.

Enligt Dettmer är det inte bara brist på ammunition och pengar som Ukraina lider av. Defaitism och misstro präglar idag Ukraina, som under krigets första månader enades mot den invaderande fienden:

Moralen bland trupperna är dyster, nedbruten av obeveklig bombardering, brist på avancerade vapen och förluster på slagfältet. I städer hundratals mil bort från fronten har de stora skarorna unga män som stod i kö för att ansluta sig till armén under krigets tidiga månader försvunnit. Numera undviker möjliga rekryter värnplikt och tillbringar sina eftermiddagar på nattklubbar istället. Många har lämnat landet helt och hållet.

Flera högt uppsatta befälhavare i den ukrainska armén uppger anonymt för Politico att de ukrainska frontlinjerna enligt prognosen kommer att kollapsa i sommar ifall Ryssland lanserar en storoffensiv.