POLITIK I Slovakien har man efter ett val i höstas intagit en mer skeptisk linje till Ukraina-stödet och propagerat för fred. Efter presidentvalet igår spås det att denna linje kommer att förstärkas ytterligare.

Igår höll man presidentval i Slovakien där Peter Pellegrini, tidigare premiärminister, blev vald till ny president. Valresultatet spås leda till en mer vänlig hållning gentemot Ryssland. Pellegrini mottog strax över 53 procent av rösterna, baserat på uppgifter från landets statistiska centralbyrå. Hans motståndare, liberalen Ivan Korcok, uppnådde nästan 47 procent.

– Mitt engagemang är att Slovakien ständigt ska förespråka fred, uttryckte Pellegrini efter sin seger, enligt SVT.

I valkampanjen framställde Pellegrini sig själv som en fredsförespråkare och argumenterade att Korcok skulle kunna riskera att involvera Slovakien i Ukraina-konflikten.

Trots att regeringen innehar den största makten, spelar presidenten fortfarande en betydande roll och är inte bara en symbolisk ledare. Presidentens befogenheter inkluderar att vara överbefälhavare och utnämna landets högsta domare, samt möjligheten att begära att nya lagförslag granskas av konstitutionsdomstolen.

Ukraina bör göra eftergifter

Pellegrinis seger lägger grunden för ett nära samarbete med den nuvarande premiärministern Robert Fico, som efter sin seger i oktober, har genomfört en markant förändring i landets utrikespolitik. I oktober bildade Ficos parti Smer en koalition med partiet Hlas – som tidigare brutit sig ur från Smer – men också med nationalistiska Slovakiska nationalistpartiet.

Den tidigare administrationen var aktivt engagerad i att stödja Ukraina, men Fico har avbrutit militärhjälpen och föreslagit att Ukraina bör avstå en del av sitt territorium för att uppnå fred med Ryssland.

Fico och Pellegrini, som en gång var motståndare inom samma parti, Smer – vilket förenar socialdemokrati med nationalism och socialkonservatism – leder nu landet tillsammans, med hjälp av det ultranationalistiska partiet SNS.