SLOVAKIEN Under onsdagen fick Slovakiens premiärminister Robert Fico skyndas till sjukhus efter att ha skjutits flera gånger i samband med ett regeringsmöte. Enligt uppgifter under natten till torsdagen har Ficos tillstånd nu stabiliserats.

Det var i samband med ett regeringssammanträde i närheten av slovakiska Handlova på onsdagseftermiddagen som landets premiärminister Robert Fico attackerades av en beväpnad gärningsman. Enligt ögonvittnen avlossades fyra skott mot premiärministern, varav minst ett ska ha sett ut att ha träffat Fico.

På filmklipp från händelsen kan man se hur Ficos livvakter bär in premiärministern i en bil och kör iväg med honom. Fico ska sedan ha fraktats med ambulanshelikopter till ett sjukhus i Bratislava. Ursprungligen beskrevs premiärministerns tillstånd som livshotande, med flera skadade inre organ. Efter att ha opererats akut har det dock rapporterats att Ficos tillstånd har stabiliserats.

Slovakisk tv har pekat ut den misstänkte gärningsmannen som 71-årige Juraj Cintula, som är poet, medlem i den slovakiska författarföreningen och anhängare av det socialliberala oppositionspartiet ”Progressiva Slovakien”.

När Slovakiens vice premiärminister Robert Kalinak uttalade sig om dådet på onsdagen klargjorde han att det ”inte råder några tvivel” om att det var ett politiskt motiverat lönnmordsförsök. Han antydde också att globalister och liberalers oförmåga att acceptera oliktänkande har bidragit till attentatet.

— Oförmågan att acceptera viljan hos en del av allmänheten, som en grupp ogillar, är resultatet de har arbetat mot idag, sa Kalniak.

Antiglobalisten Robert Fico

Robert Fico tillträdde förra hösten för tredje gången som Slovakiens premiärminister, då han även lett slovakiska regeringar mellan 2006–2010 och 2012 – 2018. Han leder det klassiska vänsterpartiet Smer, som under Ficos ledning intagit en invandringskritisk, konservativ och antiglobalistisk position.

Under förra höstens val var Smers viktigaste valfråga att stoppa vapenleveranserna till Ukraina och istället verka för fred. Partiet förespråkar även en självständig slovakisk utrikespolitik, vilket gjort Fico kontroversiell i hela Europa.

— Faktum är att Ukraina bara utnyttjas för geopolitiska syften, för att försvaga Ryssland ekonomiskt och internationellt. Jag fruktar att väst för dessa geopolitiska måls skull kommer att bekämpa Ryssland till den sista ukrainske soldaten, och vi är inte långt från detta mål, har Fico sagt om konflikten.

Fico bildade regering tillsammans med vänsterpopulistiska Hlas – som tidigare brutit sig ur från Smer – men också med nationalistiska Slovakiska nationalistpartiet, som anklagats för ”nyfascism”.

Som Nordfront tidigare rapporterat utsattes Fico för massiva mediala attacker efter att han själv och andra i regeringen deltagit i en podcast med en kontroversiell slovakisk Youtuber som anklagats för ”antisemitism”.

Fico ses idag som den ungerske premiärministern Viktor Orbans enda riktiga allierade i ett allt mer totalitärt, vänsterliberalt och globalistiskt EU.