SLOVAKIEN Skjutningen av premiärminister Robert Fico skedde i ett allt mer polariserat Slovakien. Nu varnar landets inrikesminister att situationen kan eskalera med allt mer politiskt våld.

Det var under onsdagen som den slovakiske premiärministern Robert Fico sköts med flera skott utanför ett regeringssammanträde i Handlová i sydvästra Slovakien. Fico fick flygas med ambulanshelikopter med livshotande skador, men efter en akut operation meddelades att premiärministern skulle överleva attacken.

Under torsdagsförmiddagen tycks dock läkarna återigen oroa sig över premiärministerns tillstånd.

— Efter operationerna har hans tillstånd stabiliserats, men hans liv kan vara i fara i några dagar till på grund av skadornas omfattning, komplikationer, följdsjukdomar, ålder och många andra faktorer, säger politiske kommentatorn Martin Smatana, enligt den slovakiska nyhetsbyrån Aktuality.

En 71-årig vänsterliberal ”poet” har gripits misstänkt för attacken. Under gripandet ska han spontant ha uppgett att han ogillar regeringens politik.

Nu varnar Slovakiens inrikesminister Matúš Šutaj Eštok att landet står ”vid randen för ett inbördeskrig”, då skjutningen av premiärministern har följts av en storm av hatfulla kommentarer på nätet.

Sutaj Estok har också meddelat att mordförsöket utreds som ett politiskt motiverat dåd. Den misstänkte 71-åringen ska ha deltagit i protester mot en rad av regeringens kontroversiella drag, framförallt nedstängningen av ett åklagarämbete som förföljde Smer-företrädare med korruptionsåtal under tiden i opposition samt det slovakiska stoppet av vapensändningar till Ukraina.

— Han uppgav dessa skäl till varför han inte håller med om regeringens politik och varför han beslöt sig för att mörda premiärministern, sa Sutaj Estok på onsdagen.

I väst fortsätter också attackerna mot den antiglobalistiske Fico. Euronews reporter Gábor Tanács kommenterar mordförsöket så här:

— Robert Ficos parti Smer har alltid anklagats för att nedmontera demokratin. Han och hans parti har anklagat oppositionen för att förråda landets intressen genom att alliera sig för nära med väst.

Ficos Smer vann höstens val genom att utlova ett stopp av vapenleveranser till Ukraina och en självständig slovakisk utrikespolitik. Som premiärminister har Fico tidigare utmärkt sig som en motståndare till massinvandring och kulturmarxism.