Slovakien stoppar militärt stöd till Ukraina
EUROPA • Slovakien stoppar allt militärt bistånd till Ukraina, vilket en talesperson för landets president meddelat. Anledningen är ett vallöfte från partiet ”Riktning – socialdemokrati” som blev största parti i senaste valet.
Nyligen hölls parlamentsval i Slovakien där partiet ”Riktning – socialdemokrati” – eller ”Smer” som partiet kallas – gick till val med löftet ”inte en enda runda ammunition till Ukraina”. Partiet har sina rötter i det forna kommunistparti som styrde landet fram till tidigt 1990-tal, men har helt avvisat kulturmarxism. Istället tar man tydlig konservativ ställning i frågor som rör homolobbyn, invandring, zigenare och liberalism.
Likt regeringspartierna Fidesz i Ungern och Lag och rättvisa i Polen har Smer också tagit strid mot finansjuden George Soros subversiva verksamhet. När partiledaren Robert Fico var premiärminister 2016 höll han ett berömt tal där han lovade att Slovakien ”inte kommer att ta emot en enda muslim” eftersom ”detta är något som vi inte vill ha här”.
— Vi kommer aldrig ta emot en enda muslim till Slovakien, vi kommer inte skapa några muslimska samfund här eftersom de utgör en allvarlig säkerhetsrisk, sa Fico.
Eftersom Fico återigen spås bilda regering har landets president Zuzana Čaputová redan förberett för ett stopp av militärt bistånd till Ukraina. Detta uppger RT som citerar den slovakiska tidningen Dennik N.
Enligt presidentens talesman Martin Strizinec vill Čaputová med detta beslut ”respektera resultatet i ett demokratiskt val”,
— Det vore inte ett bra prejudikat att besluta att bistå [Ukraina] med militärt utrustning i en sådan situation när det sker ett maktskifte efter ett val, säger Strizinec.
Landets nya premiärministerkandidat Robert Fico sa efter valet att ”Slovakien och slovakerna har större problem än Ukraina”. Han är dock öppen för att fortsatt bistå landet med humanitärt stöd.
Nyligen beslutade även Polen att helt sluta skicka vapen och ammunition till Ukraina, något som Ungern inte heller gör. Slovakien blir därmed det tredje östeuropeiska landet att inte involvera sig militärt i konflikten.
I grannlandet Tjecken har stora folkmassor samlats i protest mot att landets regering skickar vapen och skattepengar till kriget, men landets president Petr Pavel är en tidigare högt uppsatt Nato-general med tydlig pro-ukrainsk inriktning.