EUROPA Efter måndagens toppmöte i Paris säger Frankrikes president Macron att det inte finns europeisk konsensus om att sända trupper till Ukraina. Men han vill heller inte utesluta det.

Under måndagen hade Frankrikes president Emmanuel Macron bjudit in representanter för 20 europeiska länder till Paris för att diskutera hur man kan hindra en rysk seger i Ukraina. Inför mötet varnade Slovakiens premiärminister Robert Fico för vad många av hans kollegor ville diskutera i Paris.

— Jag ska begränsa mig till att säga att dessa avhandlingar [inför mötet i Paris] antyder att en rad Nato- och EU-länder överväger att skicka trupper till Ukraina på en bilateral basis, sa Fico inför mötet.

— Jag kan inte säga vad syftet är eller vad de ska göra där, fortsatte Fico, som har anklagats för att själv vara putinist efter att öppet ha förespråkat en fredlig lösning på konflikten.

Fico beskrev de förberedande dokumenten som ”rysliga” och svor att aldrig delta i en militär operation i Ukraina, även om det skulle kosta honom premiärministerskapet. Fico hånades i medier under måndagen som en ”alarmist” och det antyddes att han hade en dolt agenda med sina varningar.

Men efter mötet tycks Macron åtminstone delvis ge Fico rätt. Enligt Reuters bekräftar den franske presidenten att frågan om trupper i Ukraina togs upp på mötet.

— Det finns i dagsläget ingen konsensus om att sända marktrupper [till Ukraina], förklarade presidenten.

— Inget ska dock uteslutas. Vi kommer göra allt vi måste göra för att se till att Ryssland inte vinner.

Det är inte klart vad europeiska styrkor skulle göra i Ukraina och Fico kunde eller ville inte förklara saken vidare. En öppen sammandrabbning mellan Ryssland och Nato brukar dock ses som extremt farligt och har åtminstone öppet avfärdats av Nato-ledare tidigare.

Den ryske toppolitikern Dmitrij Medvedev förklarade nyligen mer explicit vad detta skulle kunna leda till, utifrån vad rysk militärdoktrin påbjuder om landet anfalls av en mäktigare fiende.

”Svaret kommer bli asymmetriskt. För att försvara vårt lands territoriella integritet kommer ballistiska missiler och kryssningsrobotar bärandes särskilda stridsspetsar att användas”, förklarade den ryske expresidenten. ”Och detta är självaste apokalypsen. Slutet på allting”, skrev han vidare.