RYSSLAND Om Nato-soldater officiellt skickas till Ukraina bör dessa bli ett prioriterat mål, menar den ryske toppolitikern Dmitrij Medvedev. Tidigare har han hotat med kärnvapenkrig vid en militär konfrontation mellan Nato och Ryssland.

Under de senaste månaderna har det diskuterats huruvida Nato-länder kan skicka soldater till Ukraina utan att krigsalliansen formellt deltar i kriget mot Ryssland. Detta har avfärdats av Rysslands president Vladimir Putin, som dessutom försäkrat att exempelvis franska soldater kommer att ses som fientliga styrkor och attackeras var de än placeras i Ukraina.

X skriver nu också den ryske ex-presidenten Dmitrij Medvedev, som idag är vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, att Nato-soldater i Ukraina inte bara kommer att attackeras utan även ses som prioriterade mål.

Enligt Medvedev är de Nato-ledare som försöker sälja in idén med Nato-soldater i Ukraina som helt ofarlig ”helt skamlösa råskinn som håller hela världen för dårar”. Ryssland kommer inte bara att se dessa soldater som fiender utan även som ”elitavdelningar”, eller ”Hitlers SS-bödlar”, som Medvedev uttrycker det.

Medvedev anser dessutom att Ryssland inte har någon anledning att ta Nato-soldater som fångar. Istället vill han uppmana de ryska soldaterna att göra allt för att tillintetgöra dem:

Det kan bara finnas en regel gällande dessa utländska löss, som till skillnad från de olycksdrabbade ukrainarna inte är tvingade att gå ut i krig: Ta inga fångar! Och för varje Nato-krigare som dödas, sprängs eller eldas upp måste det utfärdas den största belöningen. Och ge inte tillbaka kropparna. Låt släktingarna utomlands lida.

Medvedev har tidigare hotat med kärnvapenkrig ifall Nato skulle försöka blanda sig i konflikten i Ukraina direkt. I ett inlägg på X tidigare i år förklarade han att Ryssland i ett sådant läge ”inte har något annat val” eftersom Natos militära styrka är ”ojämförlig” och därmed utgör ett verkligt hot mot Rysslands existens. ”Och detta är självaste apokalypsen. Slutet på allting”, skrev Medvedev.