GLOBALISM Biträdande chefen för Rysslands säkerhetsråd droppade i måndags på sin Telegram-kanal en allegori över en världspolitisk relation, där maken horar och stjäl av sin handlingsförlamade maka.

Dmitrij Medvedev, Rysslands före detta president och premiärminister samt nuvarande partiledare för Enade Ryssland tillika biträdande chef för landets säkerhetsråd, gick i måndags på sociala medier ut med en sedelärande berättelse. Den handlade om ett konfliktfyllt äktenskap, där makens notoriska otrohet förr eller senare kommer att orsaka en skilsmässa. Hittills har makan Europa saknat kraft och beslutsamhet att bryta upp från maken USA, men sådant kan ju ändras fort.

Medvedev droppar påpassligt sin allegori medan nyhetsflödet domineras av medierapporter om en växande vrede inom EU över det många ser som amerikansk opportunism under Ukraina-krisen. På sin Telegram-kanal skriver ex-presidenten:

USA har ingen avsikt att dela med sig av sin inkomst. Tvärtom stjäl han sin åldrande partners sista besparingar och han gör det helt utan några betänkligheter.

Washington ser enligt Medvedev i stigande grad till att göra affärsklimatet på sin hemmaplan attraktivt för europeiska företag och ger andra nationer incitament att köpa amerikanska produkter. Samtidigt, resonerar han, krymper marknaden för europeiska varor – delvis på grund av europeernas beslut att frikoppla sig från Ryssland.

Du kan inte riktigt lita på de där rika mecenaterna. Rätt som det är: Europa ska inte ha något!” skriver partiledaren och resonerar att EU visserligen skulle kunna ”bryta upp med sin otrogne partner och börja ett nytt liv i frihet”, men troligtvis ännu inte har ”tillräckligt med beslutsamhet och testosteron” för att göra så. Testosteron hos makan? Medvedev, som även tidigare ironiserat över västlig dekadens, tillägger att han helst avstår från att försöka definiera kön hos de inblandade parterna i den här allegorin.