ORDKRIG Den förre ryske presidenten förutspår att Ukrainas sittande president till slut kommer till slut att ställas inför krigsrätt – såvitt han inte i god tid dessförinnan återgår till sitt skådespeleri utanför politiken.

Den ukrainske ledaren Volodomyr Zelenskyj kommer i slutändan bara att ha två alternativ – att gå tillbaka till sin mer oförargliga skådespelarkarriär, eller att ställas inför krigsrätt, hävdar Rysslands förre president och tidigare premiärminister Dmitrij Medvedev i en e-postintervju som publicerades på fredagen.

Tillfrågad av den ryska journalisten Nana Fridrikhson om den ukrainske presidentens sannolika framtid, svarade Medvedev kärnfullt:

[Det kommer att bli antingen] krigsrätt eller en återgång till biroller i komedishower.

Medvedev, numera biträdande chef för Rysslands nationella säkerhetsråd, har även tidigare uttryckt sig nedvärderande om Zelenskyj, och bland annat kallat honomen orakad karl som bär en grön skjorta”. Medvedevs omtalade jämförelse häromdagen mellan den nuvarande ukrainske presidenten med den förre tyske rikskanslern Adolf Hitler gjordes efter att den ukrainska presidenten uppmanat västländerna att stänga sina gränser för alla ryska medborgare. Givet den dominerande synen i det ryska samhället på världshistorien under andra världskriget, måste även denna jämförelse anses ha syftat till att framställa Zelenskyj i en mindre positiv dager.

Innan Zelenskyj blev president i Ukraina var han komiker och skådespelare. Från 2015 till 2019 spelade han en historielärare på gymnasiet, som en dag helt otippat blev Ukrainas president. Den TV-seriens namn var Folkets tjänare – ett namn som Zelenskyj senare skulle ge till sitt då nyskapade politiska parti.