NGO Författaren Per Wästberg, medgrundare till Amnesty Internationals svenska sektion, har efter 60 år i organisationen lämnat den, med hänvisning till dess aktuella rapport där Ukraina anklagas för krigsbrott.

Nordfront berättade igår om den kritikstorm som organisationen Amnesty International (AI) fått motta för en rapport publicerad den 4 augusti, där organisationen för första gången sedan Ukrainakonfliktens utbrott i februari riktar anklagelser om krigsbrott begångna av den ukrainska sidan. Kritiken har, rapporterade Nordfront, lett till en omfattande medlemsflykt från AI.

Författaren och tidigare ledamoten för Svenska Akademien, tillika förre chefredaktören och kulturredaktören för DN Per Wästberg, som var med och grundade den svenska avdelningen av AI, meddelade på onsdagen sitt utträde ur organisationen. Den judiske liberalen Wästberg har förklarat att hans sorti beror på Amnestys nu släppta rapport om konflikten i Ukraina, samt på att organisationen nu enligt honom har överträtt sitt ursprungliga mandat att förespråka politiska fångar.

Jag har nu varit medlem i snart sextio år. Det är med tungt sinne som jag, med anledning av Amnestys uttalanden kring kriget i Ukraina, avslutar ett långt och givande engagemangskriver Wästberg till tidningen Svenska Dagbladet, där han till och från är verksam som krönikör. Författaren fortsätter:

Från sin start arbetade Amnesty för politiska fångars frihet överallt i världen. Man har sedan gradvis, ibland diskutabelt, utvidgat sitt mandat och blivit en annan, förvisso starkt uppmärksammad organisation med oanat inflytande.

Det var år 1964, som Wästberg tillsammans med advokaten och ex-kommunisten Hans-Göran Franck grundade organisationen AI:s svenska avdelning. Den förre akademiledamoten är inte den förste dignitär inom Amnesty, som lämnar med anledning av den nya omtalade rapporten. Tidigare i veckan sade organisationens Ukrainachef Oksana Pokalchuk upp sig av samma orsak.