UTRIKES I en rapport kritiserar Amnesty International Ukraina för att man låter sina soldater strida bland civila. Men detta föll i god jord hos landets president som nu hävdar att organisationen försöker ”ge amnesti åt terrorister”.

I en ny rapport hävdar den så kallade människorättsorganisationen Amnesty att både Ukraina och Ryssland har gjort sig skyldiga till folkrättsbrott i det pågående kriget i Ukraina. Sedan krigets början har man hävdat att den ryska invasionen i sig är ett krigsbrott, som man kritiserat på flera sätt. Bland annat utifrån att det försvårar för transpersoner att få tag i sina hormonbehandlingar”.

Ryssland har vänt sig så starkt mot Amnestys påståenden om ryska krigsbrott att organisationen förbjudits i Ryssland.

Detta är dock första gången som organisationen yttrar så stark kritik mot Ukraina. Det gäller framförallt att Ukraina upprättat militärbaser i skolor och sjukhus och intagit försvarsställningar bland civilbefolkning, vilket utsatt dem för fara.

Amnesty säger sig ha identifierat 19 städer och byar där Ukraina använt skolor och sjukhus i militära syften.

— Vi har dokumenterat ett mönster som visar att ukrainska styrkor utsätter civila för fara och bryter mot krigets lagar när de verkar i befolkade områden. Att den ukrainska militären befinner sig i en försvarsställning undantar den inte från skyldigheten att respektera krigets lagar, säger Agnès Callamard, generalsekreterare för Amnesty, i en kommentar.

Anklagar Amnesty för att "sponsra terrorism"

Nu slår dock Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj tillbaka mot Amnesty med att den som kritiserar Ukraina är en terrorist.

— Idag såg vi en rapport av Amnesty International som tyvärr försöker ge amnesti till terroriststaten och skifta ansvar från förövaren till offret, sa Zelenskyj i sitt nattliga videotal.

— Om någon gör en rapport som sätter förövaren och offret på samma nivå så kan detta inte tolereras. Ukraina är ett offer och alla som tvivlar på detta är kollaboratör med Ryssland – en terroriststat – och terrorist!, fortsatte presidenten och anklagade bland annat Ryssland för att ha attackerat ett ”förintelsemonument”.

Amnesty-bossen Callmard slår dock tillbaka mot kritiken på Twitter och menar att organisationen har dokumenterat både ryska och ukrainska krigsbrott och att man ”står opartiskt på alla offers sida”.