UKRAINAKONFLIKTEN Ukraina firar sin självständighetsdag den 24 augusti, vilket också markerar sexmånadersdagen för den ryska invasionen av landet. Nu varnar Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj att Ryssland planerar något ”vidrigt” dagen till ära.

På onsdag är det exakt sex månaders sedan Ryssland inledde sitt militära angrepp på grannlandet Ukraina. Men den 24 augusti firar också Ukraina sin självständighetsdag. Nu verkar landets president Volodomyr Zelenskyj också frukta att Ryssland tänker göra ”något smutsigt” på onsdag, skriver BBC.

Enligt Zelenskyj kan det bland annat handla om att sätta upp en ”skenrättegång” för de soldater som togs till fånga under kapitulationen av Azovstal i Mariopul. Dessa har sedan dess hållits fångna i Folkrepubliken Donetsk, som dömt ut dödsstraff till påstådda legosoldater som man tillfångatagit.

Ifall tillfångatagna ukrainska soldater ställs inför rätta vore det enligt Zelenskyj ett brott mot ”alla överenskommelser” och ”alla internationella lagar”.

— Då blir det inga fler samtal [med ryssarna], lovar Zelenskyj.

Det har dock inte pågått några fredsförhandlingar sedan i mars, då Ukraina gjorde eftergifter till Ryssland och de två parterna var ”nära att komma överens”, enligt ryska uppgifter. Ryssland har sedan dessa anklagat väst för att ligga bakom de avbrutna fredsförhandlingarna.

Enligt BBC vidtas flera säkerhetsåtgärder inför självständighetsdagen i Ukraina. I Charkiv, som utsatts för intensiva attacker de senaste veckorna, inleds exempelvis ett utegångsförbud från tisdag till torsdag.