UTRIKES Folkrepubliken Donetsk har dömt två britter och en marockan till döden efter att de deltagit i kriget på Ukrainas sida.

Tre tillfångatagna soldater, en marockansk medborgare och två brittiska, har dömts till döden av en domstol i Folkrepubliken Donetsk. Detta då de befunnits skydliga till försök att störta staten, ha varit legosoldater samt att ha genomgått vad som kallas terror-träning.

Tilltaget kritiseras av Storbritannien som kallar det hela en bluffrättegång, samtidigt som man pekar på att de tillfångatagna soldaterna skyddas av Genevekonventionen. Donetsk hävdar dock att de tre är legosoldater och att de därmed inte skyddas av dessa regler. Vem som är legosoldat definieras i ett tilläggsprotokoll från år 1977:

1. En legosoldat ska inte ha rätten att vara kombattant eller krigsfånge.

2. En legosoldat är en person som:

(a) är specifikt rekryterad lokalt eller utomlands för att strida i en väpnad konflikt;

(b) tar direkt del i striderna;

(c) motiveras att delta i striderna essentiellt motiverad av personlig vinning och lovas av ett ombud eller direkt av part i konflikten, materiell ersättning substantiellt högre än den som lovas eller betalas till kombattanter av liknande rang och funktion i partens väpnade styrkor;

(d) är vare sig medborgare till en av parterna i konflikten eller boende i territorium kontrollerat av en part i konflikten;

(e) inte är del av en parts väpnade styrkor;

(f) inte har sänts av en stat som inte är del av konflikten i egenskap av medlem av dess väpnade styrkor.

En av de dömda britterna är Aiden Aslin, som tidigare rest till Syrien för att strida för YPG. I Ukraina ska han ha varit del av Azov-bataljonen. Huruvida han fått mer betalt än andra soldater är oklart.

Även Shaun Pinner är en av de dömda. Han har berättat för ryska RT att han tog anställning hos Ukrainas militär redan i december förra året då han behövde ett jobb för att försörja familjen, han hade tidigare varit del av den brittiska militären. Pinner bodde före kriget i Ukraina tillsammans med sin ukrainska fru.

Lönen motsvarade 360 brittiska pund i månaden, eller 1 000 pund vid deltagande i militära operationer. Den träning Pinner genomgick fokuserade på underhåll av militär utrustning, berättar han för RT. Han var ansluten till en enhet från marinkåren som omringades i Mariupol.

Den tredje mannen är Saadun Ibrahim från Marocko. De tre männen ska enligt RT ha erkänt ”terror-träningen” och att ha försökt störta Folkrepubliken Donetsk. Att de skulle ha varit legosoldater förnekar de.

Backas upp av Ryssland

Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova sade följande om männen:

— De är legosoldater och inte krigsfångar. Legosoldater sända av väst för att assistera nationalistregimen i Kiev är inte kombattanter och är inte krigsfångar enligt internationell rätt.

Soldater som deltagit i kriget har redan åtalats. Dessa har varit ryska soldater som deltagit i invasionen, men dessa har åtalats för att ha begått krigsbrott. En av dessa, Vadim Sjisjimarin, erkände sig skyldig till att ha skjutit ihjäl en obeväpnad civil man och fick livstid i fängelse. Två artillerister dömdes för att ha beskjutit ett samhälle nära Kharkiv, något man erkänt, till elva och ett halvt års fängelse.

Huruvida fler utländska medborgare som anslutit sig till de ukrainska styrkorna kommer dömas återstår att se.