UKRAINAKONFLIKTEN En svensk åtalas nu i Folkrepubliken Donetsk för att ha stridit för Ukraina som ”legosoldat”. Svensken har dock ukrainskt medborgarskap och hävdar att han inte fått betalt för sina tjänster.

Det är Aftonbladet som skriver att en svensk man nu åtalas i Folkrepubliken Donetsk för att ha varit legosoldat, något som republiken tidigare dömt andra till döden för.

Tidningen citerar den ryska tidningen Argumenty i Fakty som ska ha varit på plats under rättegången i Donetsk. Den ryska tidningen ska ha beskrivit den åtalade svensken som ”en ståtlig man med skandinaviskt yttre som mer liknar en dataprogrammerare än en soldat”.

Svensken ska till skillnad från många andra utländska medborgare som tillfångatogs efter kapitulationen av Azovstal i Mariopul inte ha stridit med Azov. Istället ska han ha anslutit till Ukrainas 36:e marinbrigad efter att ha flyttat till landet 2021 och gift sig med en ukrainsk kvinna.

— Jag träffade en kvinna och bestämde mig för att börja ett nytt liv i Ukraina. Jag tycker mycket om det här landet, och jag bestämde mig för att stanna. Jag visste att det pågick en väpnad konflikt i landet, men i min umgängeskrets pratade vi inte mycket om det, och det var ointressant för mig, sade svensken inför domstolen enligt Argumenty i Fakty.

Tycks inte uppfylla kraven att klassas som legosoldat

Både Ryssland och Folkrepubliken Donetsk har konsekvent beskrivit utländska stridande på Ukrainas sida som ”legosoldater” och menar därmed att de undantas Genevekonventionens regler om beskydd av krigsfångar.

Svensken uppfyller dock inte flera av Genevekonventionens kriterier för vad en legosoldat är, bland annat eftersom han är medborgare i Ukraina. För att vara legosoldat ska man också bland annat motiveras att delta i strid väsentligen för egen vinning och även ha ”blivit lovad betydligt högre ersättning än den som lovas eller betalas till krigsmän av motsvarande grad”. Man ska inte heller vara medlem i någon av de stridande parternas väpnade styrkor ifall man ska klassas som legosoldat, vilket svensken alltså tycks ha varit.

— Efter att jag hade trätt i tjänst fick jag ett automatgevär, men ingen undervisning i att skjuta. Jag var med mitt förband på olika platser, till att börja med nära Mariupol, och sedan i själva staden. I min tjänstgöring ingick bara att vakta förbandet och att observera fiendens rörelser. I april, när staden var praktiskt taget helt ockuperad av motståndaren, tog vi oss till Azovstals territorium, där vi gömde oss tills vi lät oss tillfångatas, sade svensken inför rätten enligt Argumenty i Fakty.

Svensken hävdar också att han inte ens fått lön för sin tjänst i den ukrainska armén och berättar under rättegången hur han fick muta sig till ett ukrainskt pass och körkort.

Svensken åtalas tillsammans med en soldat från Kroatien och tre från Storbritannien. Sedan tidigare har bland annat britten Aiden Aslin dömts till döden i Donetsk efter att ha stridit i Ukraina. Aslin avled dock i fångenskap innan han kunde avrättas eller överklaga domen.

”Vi noterar uppgifter om att den svenske medborgaren ska ställas inför rätta i Donetsk på måndag den 15 augusti. Vi arbetar aktivt med detta fall och följer upp de uppgifter som finns tillsammans med våra ambassader i Kiev och Moskva. Rådande omständigheter i Ukraina försvårar detta arbete”skrev utrikesdepartementets presstjänst till TT i förra veckan med anledning av rättegången.

Rättegången i Folkrepubliken Donetsk väntas återupptas i oktober. Om svensken befinns skyldig till att ha varit legosoldat kan han komma att dömas till döden.