UKRAINAKONFLIKTEN Turken Semin Yildiz reste från Sverige för att strida i Ukraina. Nu berättar han på Youtube om sina erfarenheter från de intensiva striderna runt Kiev.

Youtube-kanalen Militärt har publicerat en intervju med turken Semin Yildiz, som beskrivs som ”svensk”. Yildiz är en av de cirka 600 frivilliga som reste från Sverige för att hörsamma uppmaningen från Ukrainas judiske president Volodomyr Zelenskyj till utlänningar att komma till landet och strida mot de invaderande ryssarna.

Yildiz vittnar bland annat om ryssarnas berömda artilleritaktik, där man överväldigar fienden med konstant artillerield. Enligt Yildiz är det ”ursinningslöst” och under ett uppdrag att återta Kiev-förorten Irpin hävdar han att det ryska artilleriet inte lämnade ”en enda hel byggnad” efter sig i staden.

— Ryssarna skjuter överallt och ingenstans och de prickar överallt och ingenstans, och de slutar aldrig skjuta. Jag var maximalt med om fem minuter mellan varje salva, men det är flera batterier som bara skjuter och skjuter.

Enligt Yildiz blev de ibland så intensivt beskjutna av artilleri att de fick ”sparka in fönster” på civila bostäder och gömma sig.

Vidare beskriver han att det inledningsvis var många ”Tik tok-krigare” som tycktes resa till Ukraina för att sprida bilder på sociala medier. Men i det stora hela hade de frivilliga bra disciplin med sina mobiltelefoner, enligt Yildiz.