UKRAINAKONFLIKTEN Ryssland har frigett 225 krigsfångar, inklusive 10 utländska frivilliga. Samtidigt har Ukraina frigett 55 tillfångatagna soldater från Ryssland och Folkrepubliken Donetsk i den största fångutväxlingen hittills under Ukrainakriget.

Det ryska utrikesministeriet har bekräftat att 55 tillfångatagna soldater från Ryssland och folkrepublikerna Donetsk och Luhansk har frigetts som en del i en omfattande fångutväxling i Ukraina.

Bland de som frigivits till Ryssland sägs den ukrainske oppositionsledaren Viktor Medvedtjuk ingå. Medvedtjuk är egentligen inte en krigsfånge utan en politisk fånge. Innan kriget ledde han den största politiska oppositionen i Ukraina och fängslades i samband med president Volodomyr Zelenskyjs nedslag på landets politiska opposition. Medvedtjuk greps i april och har sedan dess suttit inlåst med anklagelser om landsförräderi.

Medvedtjuk i bojor.

Ryssland har å sin sida frigett 215 ukrainska soldater samt 10 utländska frivilliga, vars frigivning ska ha förhandlats fram av Saudiarabien. Bland dessa återfinns en svensk som stod inför rätta i Folkrepubliken Donetsk, åtalad för att ha stridit i Ukraina som legosoldat.

Aftonbladet, som rapporterade från de inledande domstolsförhandlingarna mot svensken, hävdade då att han anslutit till Ukrainas 36:e marinbrigad när han tillfångatogs i Mariopul. Men nu rapporterar flera medier, däribland Samnytt som kallar svensken för ”nazikrigaren”, att svensken i själva verket ska ha stridit för Azov-bataljonen.

Det cirkulerar även ett filmklipp där en svensk talar om hur viktigt det är att strida mot ”moskoviterna” och enligt Samnytt är detta den nu frigivne svensken som man menar har använts som ”posterboy” för ukrainsk ”nazism”.

Enligt tidigare uppgifter från Aftonbladet ska svensken ha flyttat till Ukraina på grund av kärleken och bestämde sig för att stanna då han kom att älska landet. Men Samnytt uppger att han flydde till Ukraina 2014 då han efterlystes i Sverige för brott mot kontaktförbud mot en ex-flickvän.

Kiev har bekräftat att ett hundratal tillfångatagna Azov-soldater har frisläppts i samband med fångutväxlingen. Bland dessa ska Azovs finsk-ukrainske befälhavare Denis Prokopenko finnas. Prokopenko togs till fånga i samband med att stålverket Azovstal i Mariopul kapitulerade i slutet av maj.