UKRAINAKONFLIKTEN Blockets chef Jens Stoltenberg hävdar angående omröstningarna att ”skenröster” saknar all legitimitet, och efterlyser istället ”det internationella samfundets” utökade stöd till Ukrainas regim.

Som en reaktion på tillkännagivandet att folkrepublikerna Luhansk och Donetsk kommer att hålla folkomröstningar om anslutning till Ryssland senare i veckan, kallade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på tisdagen dessa omröstningar för ”olagliga” och krävde i sammanhanget mer stöd till Ukraina från det ”internationella samfundet”.

Bluff-folkomröstningar har ingen legitimitet och ändrar inte karaktären på Rysslands anfallskrig mot Ukrainaskrev han på Twitter och kallade åtgärderna för ”ytterligare en upptrappning av [Rysslands president Vladimir] Putins krig.” Han tillade:

Det internationella samfundet måste fördöma detta uppenbara brott mot internationell lag och utöka stödet till Ukraina.

Folkrepublikerna Luhansk och Donetsk kommer den 23-27 september att hålla omröstning om uppgående i Ryssland, tillkännagav de två republikernas respektive ledare på tisdagsmorgonen. De ryskhållna territorierna i de närliggande regionerna Zaporizjzja och Cherson kommer även de att hålla omröstningar – med start på fredag.

Omröstningarna en kränkning – kommer aldrig erkänna

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan upprepade Stoltenbergs fördömande vid Vita husets pressträff på tisdagen och kallade därvid de aktuella folkomröstningarna ”en kränkning av principerna om suveränitet och territoriell integritet.” Han fortsatte:

— Vi kommer aldrig att erkänna detta territorium som något annat än en del av Ukraina.

Flera regioner i Ukraina vägrade efter den USA-stödda kuppen mot den folkvalde presidenten i februari 2014 att erkänna legitimiteten hos den nya regeringen i Kiev. Krim höll i mars samma år en folkomröstning om återanslutning till Ryssland – även denna ett beslutsfattande som Nato vägrat att erkänna.

I februari 2022 erkände Kreml Donbass-republikerna som självständiga stater och krävde att Ukraina officiellt förklarar sig vara ett neutralt land, helt utan avsikt att någonsin ansluta sig till något västerländskt militärblock.