MILITANT GLOBALISM Ryssland har enligt Stoltenberg visat svaghet genom sina ”hämndattacker” för bro-attentatet. Det är därför nu, resonerar han, dags för militäralliansen – som står utanför konflikten – att chocka fienden.

Natomedlemmar ska omgående drastiskt öka mängden tunga vapen som man tillhandahåller Ukraina, inklusive avancerade luftförsvarssystem, artilleri, ammunition, pansarfordon och pansarvärnsvapen. Det var generalsekreterare Jens Stoltenbergs tydliga budskap på onsdagen, när paktens två dagar långa ministermöte i Bryssel inleddes. Även ”icke-dödliga” förnödenheter såsom mat och vinterkläder till ukrainska soldater samt avancerade kommunikationssystem för slagfältet finns med på listan över varor, som plötsligt ska börja levereras på en helt ny nivå.

"Försvara - och Befria"

Stoltenberg varskodde om sina nya instruktioner till medlemsländerna redan i början av veckan efter att Ryssland inlett sina attacker som svar på sprängningen av Krimbron. På onsdagens möte ålades ministrarna att börja trappa upp sitt stöd till Ukraina medan Nato-mötet ännu pågår – i en satsning som, betonade Stoltenberg, syftar till att göra landet förmöget dels till att ”fortsätta att försvara sig” och dels till att ”befria territoriet från den ryska ockupationen”.

Breitbart News påminner om att denna Stoltenbergs uppmaning följer på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs beklagan från i somras över vad som för honom var Natos svek i att inte ”ställa upp för sitt land” när den ukrainske presidenten redan i maj bad alliansen om ännu mer stöd.

De visar svaghet – dags att chocka!

UPI rapporterar att Stoltenberg under onsdagen beskrev Rysslands attacker mot civila mål under de senaste två dagarna som bevis på att president Vladimir Putinmisslyckats i Ukraina” samt att Natos stöd till Kiev nu ”spelar en nyckelroll” i striderna.

— Det vi såg igår är faktiskt ett tecken på svaghet, sa han och tillade:

— Ryssland håller faktiskt på att förlora slagfältet.

Stoltenberg välkomnade vidare de senaste insatserna av Tyskland och USA, som försett Ukraina med fler avancerade luftförsvarssystem. Men, betonade generalsekreteraren, ”denna europeiska nation kräver än fler”.

Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov ska enligt UPI-rapporten ha anslutit till onsdagens Nato-möte för att delta i diskussioner rörande exakt vad hans styrkor behöver och hur militäralliansen kan säkerställa leverans av system så snart som möjligt.

Onsdagens möte inföll några månader efter Natos två dagar långa toppmöte i Madrid i juni, under vilket ministrarna enades om ett nytt strategiskt koncept, som innebar att antalet NATO-stridsgrupper i alliansens östra del fördubblades, medan alliansens sammanlagda antal högberedskapsstyrkor ”ökade väsentligt”.