PROXYKRIGFÖRING Polens president Andrzej Duda kungjorde på onsdagen under sitt besök i Ukraina leveransen till landet av ett flertal exemplar av tysktillverkade stridsvagn Leopard 2.

Warszawa har beslutat att överlämna ett antal tysktillverkade stridsvagnar till Ukraina, tillkännagav Polens president Andrzej Duda på onsdagen under sitt besök i landet.

Han träffade sin litauiske motsvarighet Gitanas Nauseda och Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj för att underteckna en gemensam deklaration från Lublintriangeln – den regionala grupp som trion bildade 2020 med syftet att frammana andan i det polsk-litauiska samväldet från 1600-talet.

Dudas kommentarer kommer bara några dagar efter att Polens premiärminister Mateusz Morawiecki uttalat att Warszawa ”överväger” att överlämna flera stycken Leopard 2-stridsvagnar till sin granne. Morawiecki betonade i sitt uttalande enligt tidningen Rzeczpospolita att överlämnandet måste vara en del av en samarbetsansträngning gemensam för en ”bredare koalition av stater” samt att ”samtalen med Tyskland ännu pågår”.

Har levererat 240 polska T-72

Medan Tjeckien var den första NATO-medlemmen som levererade stridsvagnar till Ukraina under dess pågående konflikt med Ryssland – man överlämnade i april 2022 ett flertal T-72 – så har Polen givit Kiev flest. Duda sa på onsdagen att 240 polska T-72 levererats som en del av en”spektakulär assistans till Ukraina”. Ukraina har dock upprepade bett om ”antingen västerländska stridsvagnar – eller inga”.

Polen har för närvarande nästan 250 ”Leoparder” av olika modeller i bruk, främst så kallade hand-me-downs från tyska Bundeswehr. Enligt befintliga avtal måste Berlin godkänna överföringar av tysktillverkade vapen till tredje part. Tyskland hade inte fått någon begäran om överföring av Leopard 2-modeller den 9 januari, uppgav tyska regeringens talesman Steffen Hebestreit till reportrar i Berlin.

Hittills har Berlin gått med på att skänka infanteristridsfordonet Kiev 40 Marder samt ett USA-tillverkat Patriot-luftvärnsbatteri till Ukraina – redan detta en eskalering jämfört med tidigare leveranser. Emellertid antydde ekonomiminister Robert Habeck på måndagen möjligheten av Leopard-stridsvagnar också, och han sa till TV-bolaget ARD1 att detta ”inte är uteslutet” eftersom ”ytterligare beslut fattas i samordning med andra länder”.

Vi för ert krig – er skyldighet att leverera vapnen

Ukraina har eftersträvat upprätthållandet av en symbolisk leverans av stridsvagnen leopard enkom i syfte att senare lättare kunna öppna portarna för en förväntad leverans av amerikanska stridsvagnar, förklarade Ukrainas försvarsminister Aleksey Reznikov till den amerikanska kanalen Politico i oktober. Förra veckan sa han i ukrainsk TV att eftersom hans land ”utför Natos uppdrag genom att utgjuta blod” så det är ”västvärldens ansvar att tillhandahålla vapnen”.

USA och dess allierade tillhandahöll enligt det ryska försvarsministeriets uppskattningar under 2022 nästan 100 miljarder dollar i vapen, utrustning och ammunition till Ukraina. Moskva har upprepade gånger varnat västvärlden för att dess militära hjälp till Kiev bara förlänger konflikten och ökar riskerna för en direkt konfrontation. Kremls talesman Dmitrij Peskov ventilerade på tisdagen ännu en gång den ryska sidans uppfattning om att USA och Nato ”definitivt deltar i konflikten – även om det sker indirekt genom ombud.