UKRAINAKONFLIKTEN Enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov handlar kriget i Ukraina inte längre bara om de två folkrepublikerna i Donbass. Tack vare att väst skickar tunga vapen till Ukraina hävdar Lavrov att man måste gå fram ännu djupare i Ukraina innan målen har uppnåtts.

Under gårdagen kunde Nordfront rapportera om att Ryssland kommer att ställa ”tuffare krav” ifall fredsförhandlingarna med Ukraina, som tidigare avbrutits av Kiev, kommer att återupptas.

Nu förklarar den ryske utrikesministern Sergej Lavrov till RT vad dessa hårdare krav handlar om. Enligt Lavrov var diskussionerna i mars som hölls i Istanbul kopplade till hur läget såg ut då, när Ryssland ville att Ukraina skulle sluta göra anspråk på Krim och regionerna Donetsk och Luhansk. Ukraina gjorde då vissa eftergifter till de ryska kraven, men nu ser läget helt annars ut, enligt Lavrov.

— Vår vilja att acceptera ukrainska förslag var baserad på hur geografin såg ut i slutet av mars 2022, förklarar Lavrov.

— Nu ser geografin annorlunda ut. Vi snackar vi inte bara om FRD och FRL [Folkrepubliken Donetsk respektive Folkrepubliken Luhansk]. Vi snackar Cherson-regionen, Zaporizjzja-regionen och en rad andra territorier, och det är en fortgående process, fortsätter utrikesministern och syftar på områden utanför Donbass där Ryssland etablerat sig politiskt under kriget.

Enligt Lavrov beror detta till stor del på hur väst har ”pumpat Ukraina med tunga vapen”.

— Det innebär att vi måste dra linjen allt längre fram [västerut], menar Lavrov och antyder att kraven på Ukraina blir hårdare ju längre kriget pågår.

Enligt Lavrov har detta att göra med att man aldrig kan tillåta att Ukraina kan hota varken Ryssland eller Donetsk och Luhansk folkrepubliker.

Kiev drog sig helt ur fredsförhandlingarna med Ryssland i mars efter påtryckningar från väst och har sedan dess enligt Ryssland inte visat något intresse av att samtala utan fortsätter att hålla samma linje som väst om kompromisslöshet mot Ryssland. Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har dock sagt att de kan tänka sig samtala om ”Rysslands ovillkorliga kapitulation”.