USA Ukraina borde ha förhandlat med Ryssland innan kriget och bevarat sitt land intakt, enligt Donald Trump. Nu menar ex-presidenten att Ryssland kommer att ta över hela landet istället.

Nyligen gästade USA:s tidigare president Donald Trump podcasten de konservativa opinionsbildarna Clay Travis och Buck Sexton i podcasten The Clay Travis & Buck Sexton Show för att diskutera en rad ämnen.

Man berörde bland annat den demokratiske toppolitikern Nacy Pelosis kontroversiella besök i Taiwan, som lett till hot om militära ingripanden från Kina. Pocasten spelades in innan Pelosi landat i Taiwan och Trump beskrev det hela som ”korkat” eftersom det satt Washington i en omöjlig sits.

— Jag tycker inte hon borde ha satt igång detta från första början, och nu är de i en slags dålig position för om hon inte åker [till Taiwan] så ser det svagt ut och om hon åker ser det korkat ut så man kan nu antingen se korkad ut eller se svag ut, förklarade Trump.

Vidare fick Trump frågan vad han tycker om att Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj lät sig fotograferas med sin hustru till modemagasinet Vogues omslag, något som väckt stor uppmärksamhet.

— Jag har inte sett det där, men det är förmodligen inte det bästa att göra, skrattade Trump och fortsatte:

— Nej, jag skulle inte säga att det är det bästa att göra. Alltså, det skulle ha hänt, det borde aldrig ha hänt. Vi skulle inte ens ha förhandlat något. Någon frågade: ”Vad skulle du göra?”. Jag svarade att vi skulle inte ha gjort något alls. Han skulle inte ha gjort det med mig [som president]. Han skulle inte ha gjort det. Som minimum skulle de [Ukraina] ha slutit ett avtal, förklarade Trump.

Trump syftar på att ifall Ukraina hade kommit överens med Ryssland innan kriget, exempelvis genom att ge upp sin strävan att ansluta till Nato och sina anspråk på Krim, så hade landet idag varit intakt.

— De kunde ha gett upp Krim. De kunde ha gjort något med Nato: ”Okej, vi ska inte gå med i Nato”, och man hade haft ett land, för att jag tror att [Rysslands president Vladimir] Putin ville sluta ett avtal. Jag tror att det är betydligt svårare att komma överens [idag]. Han bombar sönder hela stället [Ukraina]. Jag menar, han kommer att ta över hela stället. Och det är väldigt väldigt ledsamt att se vad som hänt med Ukraina. Väldigt, väldigt ledsamt, fortsatte Trump och undrade om det verkligen stämmer att Zelenskyj med hustru lät fota omslagsbilder till Vouge.

Efter att Travis och Sexton förklarat att det var en fotosession med video och allt till Vouge, mitt under brinnande krig, fortsatte Trump med att hävda att hundratusentals redan har dött i Ukraina och att enda utvägen för landet är att förhandla med Ryssland.

Enligt Trump kommer Putin nu också att försöka ta hela Ukraina, något som inte var målet i början av kriget.

— Jag tror att han hellre tar hela landet. Jag menar, nu när han ändå har börjat. Jag tror inte att han egentligen hade för avsikt att starta [kriget]. Det var grym förhandling. Han satte trupper vid gränsen och jag tycker att det var grym förhandling. Jag sa: ”Ja, han är en bra förhandlare”, men jag trodde aldrig att han skulle gå in [i Ukraina].

Att Ryssland nu ställer betydligt hårdare krav på Ukraina än vid krigets början har också bekräftats av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, som bland annat hävdar att man måste rycka fram allt längre västerut för att fortsatta leveranser av tunga vapen till Ukraina inte ska kunna hota Ryssland och de allierade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk.