USA Uppgifterna om den federala husrannsakan mot Donald Trumps hem i Florida blir allt mer förvirrande. Enligt de senaste uppgifterna sökte FBI efter dokument rörande kärnvapen.

Det var under natten till tisdagen som FBI slog till mot den tidigare amerikanske presidenten Donald Trumps hem Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida. Den federala spion- och polisorganisationen ville först inte kommentera vad man letade efter, men Trump uppgav själv att det tog med sig en rad dokument och bland annat sökte igenom presidentens kassaskåp.

Att federala myndigheter slår till mot en tidigare president på det här sättet saknar motstycke i USA:s historia, men hör samman med en lång process från Demokraterna att försöka åtala Trump för diverse ”brott”, relaterat till påstådda kopplingar till Ryssland eller stormningen av Kapitolium i januari förra året. FBI:s tillslag har fördömts av framförallt republikaner över hela landet, medan Trumps politiska motståndare uttryckt glädje över intrånget på Mar-a-Lago trots att det inte ens är offentligt vad som föranledde det.

Nu har dock president Joe Bidens judiske justitieminister Merrick Garland kommenterat händelsen. Enligt Garland var det han själv som personligen beordrade tillslaget, skriver New York Post.

USA:s judiske justitieminister Merrick Garland.

— Inget departement tar ett sånt beslut lättsinnigt. Om möjligt är standardförfarandet att använda mindre inkräktande metoder som ett alternativ till husrannsakan och att begränsa omfattningen av varje husrannsakan som genomförs, hävdade Garland under en pressträff på fredagen.

Att man ändå valde att vända upp och ned på hela Trumps hem skyller Garland på att förhandlingarna med Trumps advokater inte ledde någon vart.

Källor: "Trump gömde hemliga kärnvapendokument i Florida"

Washington Post hävdar att FBI ska ha sökt efter en rad hemligstämplade dokument rörande kärnvapen hos Trump. Teorin är att Trump olovligen tagit med dem när han lämnade Vita huset och att man nu fruktar att de ska hamna i fel händer.

— Om detta stämmer skulle det innebära att dokumenten som olovligen residerar på Mar-a-Lago kan vara hemligstämplade på högsta nivå, kommenterar David Laufman, tidigare chef på amerikanska justitiedepartementets underrättelseavdelning, till New York Post.

Trump kommenterade själv ryktena på Truth Social under fredagen och beskrev det hela som en ”hoax” och ”fake news”.

”Kärnvapenfrågan är en bluff precis som att Ryssland, Ryssland, Ryssland var en bluff, de två åtalen [mot Trump själv] var var en bluff, Mueller-undersökningen var en bluff och mycket mycket mer”, skriver presidenten.

”Samma sliskiga människor involverade. Varför skulle inte FBI tillåta att inspektionen av områden på Mar-a-Lago skulle ske med våra advokater eller andra närvarande? Man tvingade dem att vänta ute i hettan, tillät dem inte ens att gå nära, sa ’ABSOLUT INTE´”. fortsätter Trump och antyder även att FBI kan ha planerat bevis.

Kan sitta på känslig information om demokrat-toppar

Många fristående och systemkritiska opinionsbildare har dock spekulerat i att Trump kan ha valt att ta med vissa dokument som är komprometterande för politiska motståndare som har makt och inflytande i USA. Teorin är att Demokraterna nu försöker neutralisera ett sådant hot inför ett nytt åtalsförsök mot Trump lagom till att presidentvalskampanjen kommer igång.

Justitiedepartementet och en federal åklagare i Florida har nu ansökt om att offentliggöra husrannsakanordern i sin helhet. I ansökan står att myndigheten och domstolen som godkände husrannsakan inledningsvis hade för avsikt att hemlighålla den, men att Trump själv valt att offentliggöra allt. Detta samt det betydande allmänintresset som uppstått gör att den nu bör offentliggöras, enligt ansökan, som också tillägger att ett sådant förfarande inte skulle påverka förundersökningen i dagsläget.