LIBERALISM I flera artiklar beklagar sig DN över att en av de mest upplyfta integrationsimamerna inte längre vill prata med media. Efter det israeliska terrorkriget mot Gaza har Malmöimamen Salahuddin Barakat enligt DN ”börjat låta som en sverigedemokrat”.

Det var i oktober förra året som Judiska församlingen i Malmö drog sig ur det hyllade samarbetsprojektet ”Amanah”, där man tillsammans med Islamakademin i Malmö skulle bekämpa ”rasism” och ”antisemitism”. Anledningen var att imamen Salahuddin Barakat tagit ställning för den palestinska frihetskampen istället för den judiska terrorn.

Sedan dess verkar det som att Barakat alltmer vänt sig emot både lögnpressen och det liberala samhället – något som judiska Dagens Nyheter nu beklagar i en rad artiklar.

”Har Malmös muslimske brobyggare blivit en brobrännare?”, undrar tidningen i en artikel där man uppmärksammar att Barakat, som tidigare hyllats för att ha kritiserat Islamiska staten och förhindrat så kallade terrorresenärer från Malmö, numera inte vill prata med media.

”Han är en av Sveriges mest kända imamer och har prisats för sitt brobyggande. Men på Youtube predikar Salahuddin Barakat numera separatism och uppmanar muslimer att bojkotta medier. Han kallar SVT fake news och fördömer homosexualitet så hårt att vissa muslimer slutat följa honom”, kan man läsa i ingressen.

DN beklagar också att integrationsprojektet Amanah ”kraschade i höstas”, men nämner inte att det var judarna som lämnade i protest. Tidningen låter till och med rabbinen Moshe David HaCohen antyda att det hela var Barakats fel och genom att deklarera att imamen ”inte längre bryr sig om den framtid vi försökt bygga tillsammans”.

— Jag tycker att man som brobyggare har ett ansvar för den bro man har byggt, säger rabbinen till DN.

HaCohen beklagar också att hans forna ”vän” fördömer homosexualitet och hävdar att detta skadar ”förtroendet och tilliten som han byggt upp under flera år”. Exakt varför det är så viktigt för judar att imamer predikar homosexualitet framgår dock inte.

DN intervjuar också en rad liberala och homosexuella muslimer som beklagar att Barakat kritiserar homolobbyn öppet.

— Vad Salahuddin inte förstår är att många muslimer är homosexuella. Jag vet flera som går till hans egen församling, säger en muslimsk bög till tidningen.

Trots att DN påstår att imamen numera vägrar prata med media bemöter Barakat kritiken i en rad svar. Imamen menar bland annat att han alltid predikat mot homosexualitet.

— Det finns inte en muslimsk ledare i Sverige som skulle säga något annat. Om de finns – varsågod att presentera dem. Och fråga även ortodoxa kyrkan och katolska kyrkan, säger imamen till DN.

— Det är ett extremistiskt sätt att tänka på: antingen måste du älska oss och gå med oss i pridetåg, eller så hatar du oss. Den här dikotomin är falsk, säger han vidare.

"Glöm inte hans maktlöshet"

DN:s Erik Helmerson skriver också en krönika om hur besviken han är på imamen som vänt sig emot liberalismen och integrationen och numera ”låter som en sverigedemokrat”:

Hör bara: De etablerade medierna är fake news. Liksom de etablerade partierna – Barakat använder inte begreppet ”sjuklövern”, men det verkar som att han ser riksdagen som en åttaklöver där också SD ingår. Priderörelsen är något suspekt. Och, säger han: Det är inte han själv som har ett extremt synsätt utan hans motståndare.

Helmerson lägger dock in en brasklapp på slutet eftersom det inte hör till vanligheterna att DN överhuvudtaget kritiserar minoritetsgrupper.

”Ja, när vi ska diskutera varför Sveriges mest kända imam predikar homofobi, separatism och förakt för medier: glöm för allt i världen inte hans maktlöshet”, skriver han.