ÅSIKTSBROTT Imamen Basem Mahmoud blir av med sitt hyreskontrakt för en källarmoské i Malmö. Dessutom åtalas han för hets mot folkgrupp efter att bland annat ha förklarat att väst styrs av judar.

Ytterligare en imam i Sverige har nu åtalats för hets mot folkgrupp. Denna gång är det imamen Basem Mahmoud som opererar från en källarmoské i Rosengård, Malmö.

Enligt Expressen har hans antisemitiska predikningar lett till att han också förlorat sitt hyreskontrakt med kommunala MKB för källarmoskén.

”Denna typen av beteende är oacceptabelt och i Malmö finns det ingen som helst plats för den här typen av hets mot enskilda grupper oavsett vilken grupp det handlar om och vart det kommer ifrån. Den lokal som använts för att sprida hatbudskap vid ett flertal tillfällen mot olika grupper i Malmö är uppsagd och de har nu fått lämna lokalen”, skriver Malmös kommunalråd för arbetsmarknad och socialnämnden Sedat Arif (S) på Facebook.

"Västvärlden styrs av judar"

I sina predikningar ska imamen bland annat ha förklarat att ”hela västvärlden styrs av judar” och att muslimer som har samröre med judar är förrädare. Likt en imam i Helsingborg som nyligen dömdes för åsiktsbrott har Mahmoud också kallat judar för ”apors och svins avkomlingar” från predikstolen.

I sin bevisning har åklagaren Magdalena Tesfai anlitat forskaren i religionsvetenskap Simon Sorgenfrei som förklarat att Mahmoud anspelar på en rad i Koranen, men att det inte är direktcitat.

”Samtidigt kan vi se hur predikan knyter an till ett vidare antisemitiskt konspirationsnarrativ som menar att det finns en komplott, i detta fall mot muslimer, mellan ”judar” och ”väst”, skriver Sorgenfrei i ett sms till Expressen.

Basem Mahmoud har tidigare deltagit i vad myndigheter och medier i Sverige har beskrivit som en ”desinformationskampanj” mot Sveriges socialtjänst, där man bland annat hävdat att myndigheten godtyckligt omhändertar barn från muslimska familjer.