INRIKES En 39-årig imam från Helsingborg har dömts för åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp”. Detta efter att ha kallat judar för ”apornas och svinens avkommor” under en pro-palestinsk demonstration.

Det var i juli 2017 som det hölls en pro-palestinsk demonstration på Gustav Adolfs torg i Helsingborg. På plats höll en 39-årig imam ett anförande, där han talade om Israels folkmord på palestinier.

Under talet – som hölls på arabiska – kallade imamen judar för ”apornas och svinens avkommor” och blev som följd av detta polisanmäld av Judiska församlingen i Helsingborg.

Imamen har medgett att han använt de förbjudna orden, men menar att han syftade på den israeliska staten och militärmakten.

Imamen döms trots detta av Helsingborgs tingsrätt till dagsböter och villkorlig dom på två år för åsiktsbrott.

— Vi tycker att det framgår av talet i sin helhet att uttalandet avsåg judar med syftning på deras religion, inte regimen eller militärmakten, säger rättens ordförande, lagmannen Ylva Norling Jönsson, i ett pressmeddelande.

Helsingborgs judar gläds nu över att imamen döms och beskriver det som en ”viktig signal”.

— Det är tillfredsställande att det är i mål och vi anser att man tagit det här på största allvar. Det är en viktig signal och markering från samhället att man inte kan stå och säga sådana här saker, säger en representant för församlingen till SVT.