USA Under natten till tisdagen svensk tid slog FBI till mot Donald Trumps bostad Mar-a-Lago i Florida. Den federala polisorganisationen sägs ha letat efter hemligstämplade dokument som man misstänker att Trump fört till bostaden under sin tid som president.

Det var den tidigare amerikanske presidenten Donald Trump själv som under natten till tisdagen svensk tid gick ut med att det pågick en razzia mot hans hem Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida.

— Mitt vackra hem, Mar-A-Lago i Palm Beach, Florida, är för närvarande under belägring och ockuperas av en stor grupp av FBI-agenter, sa Trump i ett uttalande.

Razzian mot Trump har sedan dess även bekräftats av CNN som skriver att FBI:s husrannsakan tycks ha fokuserat på delen av bostaden där Trump har sitt kontor och sovrum. FBI ska ha letat efter hemligstämplade dokument som man misstänker att Trump olovligen har flyttat till Mar-a-Lago från Vita huset under sin tid som president.

Razzian har inte varit populär bland republikanska politiker som i hög utsträckning ställer sig på Trumps sida och fördömer FBI och Justitiedepartementets agerande. I ett nytt uttalande som citeras av Fox News skriver Trump om händelsen:

Inget liknande detta har någonsin hänt en president av USA förut. Efter att ha arbetat och samarbetat med relevanta myndigheter var denna oannonserade razzia mot mitt hem varken nödvändig eller lämplig.

Detta är juridiskt tjänstefel, en beväpning av rättssystemet, och en attack av radikala vänsterdemokrater som desperat inte vill se mig ställa upp som presidentkandidat 2024, särskilt med tanke på de senaste opinionsundersökningarna, och som på samma sätt gör vad som helst för att stoppa republikaner och konservativa i de kommande mellanårsvalen.

Trump och flera i presidentens närhet har beskrivit händelsen som något som sker i en ”bananrepublik” eller ett land i tredje världen. ”Tyvärr har USA blivit ett av dessa länder med korruption på en nivå som aldrig skådats tidigare”, skriver Trump i uttalandet.