ÅSIKTSPOLISEN National Justice Party publicerade på fredag en artikel på sin hemsida, där de kommenterar den korruption inom FBI som blottläggs av tre visselblåsare. Vittnesmålen målar upp en historia om hur myndigheten förföljer föräldrar, som är oroade för den antivita rasism deras barn utsätts för i skolan samt hur övervåld används mot systemkritiker.

I torsdags vittnade tre visselblåsare från amerikanska Federal Bureau of Investigation (FBI) framför den amerikanska kongressen. De berättade om den okontrollerade korruptionen de såg medan de arbetade för den inhemska underrättelsetjänsten.

Dessa offentliga uttalanden, som gjordes framför ”House Judiciary Select Subcommittee on the Weaponization of the Federal Government” sammanfaller med publiceringen av Durhamrapporten: en oberoende utredning utförd av det särskilda ombudet John Durham, som fann att FBI av politiska skäl blåste upp och förstärkte de påstådda kopplingarna mellan Donald Trump och Ryssland.

De tre fritänkande agenterna, Steve Friend, Marcus Allen och Garrett O’Boyle, berättade för domarkåren att deras försök att för sina överordnade presentera bevis på upprepade övergrepp och andra förseelser resulterat i att de fått sina säkerhetsklassningar indragna på obestämd tid. FBI har försökt göra dessa män till varnande exempel genom att stänga av dem utan lön och neka dem alternativa metoder för att försörja sina familjer.

De tre agenterna berättar att hämnden från Justitiedepartementet och FBI har gjort dem utfattiga. Allen säger att han har tvingats att ta pengar från sina pensionsbesparingar för att överleva, medan O’Boyle i sin tur har förlitat sig på allmosor från sin kyrka.

Försökte få förhöret att bli en cirkus

De republikanska förhörsledarna var överraskande allvarliga. De stod emot påtryckningarna att förvandla utfrågningen till en ny Hunter Biden-såpopera och lät istället visselblåsarna äga scenen. Demokraterna på plats, bland vilka vissa stoltserade med lila hår, blev tagna på sängen av deras motståndares proffsiga beteende.

Kongressledamöterna på plats försökte till stor del förvilla och tog till barnsliga teatertrick, irrelevanta distraktioner och fixerade stenhårt på ett pedantiskt paragrafrytteri för att försvåra. Det stod klart att de arbetade tillsammans med justitiedepartementet och FBI för att försöka få förhöret att spåra ur. I republikanen Stacey Plasketts öppningsanförande betonade hon att hon har kritiserat FBI för tidigare kränkningar av icke-vitas rättigheter, men sedan gick hon över till försvar för myndighetens rovjakt mot ”vita kristna män”.

Spionerade på oroliga föräldrar

De historier dessa män berättade var avskyvärda. Vid ett tillfälle pratade Friend, som var medlem i FBI:s SWAT-gruppi Jacksonville, om när han blev skickad för att spionera på föräldrar som protesterade mot den öppna antivita rasismen i deras barns skola. Han drog sig till minnes sig hur dessa utredningar överhuvudtaget inte var baserade på några bevis för olagligheter – utan enbart på direkta order från Washington i kombination med anonyma tips från människor, som har politiska meningsskiljaktigheter med sina grannar.

Det klarnade för agenten att det han gjorde var fel, då han insåg att han själv tidigare hade uttryckt ogillande kring politiska aspekter i sina egna barns läroplan. Droppen som fick bägaren att rinna över för honom var då hans SWAT-grupp blev beordrad att utföra en militärisk räd mot 20-årige Tyler Benschs hem. Friend berättade för förhörsledarna att han har medverkat vid över 150 gripanden av våldsamma brottslingar under sin karriär, men att han aldrig dittills hade behövt använda så farliga och grova metoder. Bensch, som bara stod åtalad för en mindre förseelse för att ha gått in i Kapitolium, hade erbjudit sig att låta sig gripas fredligt. Agenten sade sedan att han han hade vägrat att utföra denna order.

"Stryp FBI:s finansiering"

Det mest hjärtskärande ögonblicket var i slutet på förhöret. Då sade den märkbart upprörde O’Boyle att han inte vill att andra agenter ska träda fram och stå upp emot missförhållandena och maktmissbruket.

— FBI kommer att krossa dig. Den här regeringen kommer att krossa dig och din familj om du försöker blottlägga sanningen om att det de sysslar med är fel. Vi är alla exempel på det, sade O’Boyle till kammaren.

Några republikaner i kommittén försökte försiktigt distansera sig från rop på att strypa finansieringen av FBI, samt på att rentav helt avskaffa myndigheten, men opinionen för detta fortsätter stadigt att växa. Matt Gaetz (R), upprepade sin ståndpunkt att finansieringen av FBI måste upphöra och att myndigheten måste ”oskadliggöras”. Marjorie Taylor Greene (R) har i sin tur fört fram motioner om riksrätt mot FBI-chefen Christopher Wray.

Det återstår att se om dessa individer, som är kända för tomma upptåg som bara gynnar dem själva, är intresserade av att ta seriösa steg mot att reformera vad många anser är USA:s alldeles egna Stasi.

Texten är en översättning av artikeln ”Three Whistleblowers Expose The Depth of Corruption Inside The FBI” från nationaljusticeparty.com