USA FBI har gripit 21-årige Jack Teixeira som nu misstänks för att ha läckt de topphemliga Pentagondokument som cirkulerat på Internet de senaste veckorna. Dokumenten avslöjade bland annat detaljer om kriget i Ukraina och att USA fortfarande spionerar på allierade.

Under de senaste veckorna ha flera topphemliga underrättelsedokument från USA väckt stor uppmärksamhet över hela världen. Dokumenten visade bland annat att det finns krafter i Washington som hyser starka tvivel över den planerade ukrainska våroffensiven samt Ukrainas möjligheter att segra i kriget. Dessutom avslöjades att USA trots löften om motsatsen spionerar på allierade länder, såsom Sydkorea och Israel.

Men dokumenten avslöjade inte bara komprimerande information om USA. Även känslig information om Ryssland och Ukraina finns med i läckorna. I ett dokument framgår det också att den israeliska spionorganisationen Mossad stödde de massiva protesterna mot sioniststatens premiärminister Benjamin Netanyahu.

Inledningsvis var det många som ifrågasatte dokumentens äkthet. Globalistiska proffstyckare avfärdade dem som en ”rysk påverkanskampanj” och hävdade att dylika dokument aldrig skulle läcka från Pentagon medan rysk media varnade för att de innehöll ”amerikansk desinformation” riktad mot Ryssland. Men den efterföljande oron i Washington och den omfattande jakten efter läckan togs av många som en bekräftelse på att dokumenten var på riktigt.

Nu har FBI också gripit 21-årige Jack Teixeira som misstänkt i ärendet. Teixeira ska ha arbetat med cybersäkerhet vid 102:a underrättelseenheten på en militär flygbas i Massachusetts, uppger New York Times.

Ville bara visa dokumenten för likasinnade på Discord

På en hemlig Discordkanal ska han ha delat dokumenten med likasinnade vänner. Under gårdagen publicerades en artikel i Washington Post där några av medlemmarna på Discordkanalen anonymt berättade att syftet med att visa dokumenten var att lära upp dem om vad USA gör bakom medborgarnas rygg.

De tillbakavisar att han agerade som någon slags visselblåsare och hävdar att syftet aldrig var att någon annan än gruppens 25 medlemmar skulle se de hemligstämplade dokumenten.

— Han är en smart person. Han visste vad han gjorde när han postade dessa dokument, naturligtvis. Det här var inte oavsiktliga läckor av något slag, säger en anonym källa.

Teixeiras Discordvänner ska också ha visat ett filmklipp för Washington Post där man ser 21-åringen på en skjutbana ”skrika en rad antisemitiska och rasistiska uttryck” innan han avfyrar sitt vapen.

— Han är muskulös, han är stark, han är beväpnad, han är vältränad. Nästan allt som man kan förvänta sig från en karaktär i någon galen film, berättar en av 21-åringens Discordvänner, som såg Teixeiras som en ledarfigur och förebild.

Dokumenten ska dock snart ha läckts till andra Discordkanaler för att i mars hitta sig fram till ryska Telegramkanaler. När Teixeira upptäckte att dokumenten började dyka upp i internationell media ska han ha stängt ned sin Discordkanal och tagit förval av sina vänner där.

Enligt New York Times var Teixeira inte en särskilt högt uppsatt militär. Dock hade han tillgång till Pentagons interna datanätverk för topphemlig information, kallat ”Joint Worldwide Intelligence Communications System”.

— Den här killen var en kristen, pacifist, ville bara informera några av sina vänner om vad som händer. Vi har några personer i vår grupp som är i Ukraina. Vi gillar våldsspel, vi gillar krigsspel, säger en av Teixeiras Discordvänner.

Till Discordvännerna ska han efter att läckorna blivit virala ha berättat att han troligen kommer att åka fast för att sedan försvinna bort till Guantanamo eller ”något annat svart hål”.