CENSUR Statliga SVT stoppar publiceringen av kartbilder från Ukrainakriget som läckt från Pentagon. Som anledning hänvisar man till den nya lagen om utlandspioneri.

I höstas antogs en ny lag om utlandsspioneri, som bland annat anger att man kan dömas till upp till 8 års fängelse om man avslöjar detaljer kring Sveriges relationer till andra länder men också rörande globalistorganisationer såsom Nato och EU.

Nu har lagen gjort att statliga SVT censurerat sig själva, vilket Medierna i P1 var först att rapportera om. SVT stoppar publiceringen av kartbilder från krigets Ukraina som funnits med i Pentagonläckorna. Bilderna visade sårbarheter i den ukrainska energiförsörjningen.

— Efter att ha tittat på det materialet tillsammans med juristerna så blev faktiskt deras bedömning att det här är ett material som skulle kunna omfattas av den nya spionerilagen, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT.

Samtidigt är Friborg väldigt kritisk till att riksdagens politiker helt ignorerat kritiken från publicister när man klubbade igenom lagen, som hon kallar för ”otydlig”.

— Jag tycker att det är mycket bekymmersamt att lagstiftarna inte hörsammat den här allvarliga kritiken, säger Friborg.

Till SVT låter dock justitieminister Gunnar Strömmer (M) hälsa att han inte vill kommentera statstelevisionens beslut. Han menar att Sverige fortfarande har ”fria medier” och att det är upp till dem själva att ta ”publicistiska beslut”. Men samtidigt påstår justitieministern att lagen om utlandsspioneri lämnar utrymme för undantag från straffansvar ifall gärningen haft ett ”journalistiskt eller opinionsbildande syfte”.