LÖGNPRESSEN Så kallat svensk media fortsätter att utmärka sig som den mest krigshetsande och Nato-propagandistiska i hela väst. Under måndagskvällen får man försök från Rysslands utrikesminister att betona att vikten av att kärnvapenretoriken tonas ner att framstå som ett ”hot”.

Det är sen måndagskväll och egentligen borde jag gå till sängs. Som nyhetsredaktör på Nordfront måste jag dock ständigt följa nyheterna, för att ha pulsen på vad som händer både inrikes och utrikes, både högt och tyvärr även lågt.

Tyvärr innebär det alltså även att jag måste följa så kallat svensk mainstreammedia. Hela västvärlden är som bekant galen, och aldrig någonsin har vi kunnat se en sådan ensidig rapportering om någonting som Ukrainakonflikten: Inte massinvandringen, inte covid, kanske inte ens andra världskriget.

Men gång på gång har media i Sverige visat sig värst i sin krigshetsande antiryska propaganda. När allt detta är över bör man lista alla dessa galenskaper, men en händelse ikväll fick mig att reagera så starkt att jag kände mig tvingad att beskriva den.

Under kvällen dyker det alltså upp en nyhet på Aftonbladet och Expressen om att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov ”hotar med tredje världskrig”. Från början är texten på Aftonbladet fåordig, det beskrivs bara att Lavrov i rysk tv ska ha uttryckt att det nu finns en ”reell risk för tredje världskrig”. Dessutom, tillägger man, har Lavrov tidigare sagt att ett tredje världskrig kommer att bli ett kärnvapenkrig.

Den underförstådda meningen är att Lavrov nu hotar med kärnvapen. Jag letar under tiden vad annan media skrivit, RT, CNN, BBC, Daily Mail. Ingenting ännu om detta akuta kärnvapenhot. Vad märkligt.

Aftonbladets artikel fylls sedan på med kommentarer från tidningens så kallade expert, överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som allt som oftast nyttjas för att ge tyngd åt Nato- och krigspropagandan i tidningen.

— De vill att väst ska sitta ner i båten, bildligt talat. Här får vi välja om vi ska låta oss kuvas av de ryska hoten eller fortsätta med det som vi tycker är rätt och riktigt, säger Paasikivi.

— Frekvensen för den här typen av uttalanden kommer säkert att öka. Inte minst på grund av Sverige och Finlands Nato-närmande, fortsätter han.

Perfekt, nu ska svenskarna ytterligare skrämmas in i ett Nato-medlemskap. Vi bara måste få beskydd av USA, den enda nation som någonsin använt kärnvapen – mot civila dessutom – och som är ansvarig för en förkrossande majoritet av alla krig som utkämpats efter andra världskriget.

Fortfarande tycks varken brittisk eller amerikansk media tycka att det nya exceptionella kärnvapenhotet är nog viktigt att skriva om. Löpsedlarna domineras ännu av Elon Musks köp av Twitter.

Men på norska Verdens Gang (VG) dyker så en artikel upp i ämnet. Förvisso med en liknande rubrik som Aftonbladet, men där man faktiskt citerar den ryske försvarsministern.

Lavrov ska i rysk tv under måndagen ha varnat för en eskalering av kärnvapen och tredje världskrigs-retoriken, och påmint om att medlemmarna i FN:s säkerhetsråd så sent som i januari var överens om att kärnvapen inte kan användas.

— Detta [att inte använda kärnvapen] är vår principiella ståndpunkt. Vi utgår från det […] Jag vill verkligen inte att risken blåses upp artificiellt. Faran är allvarlig, den är reell, den kan inte undervärderas, säger Lavrov enligt VG.

Lavrov tillägger dessutom att det finns många som ”har ett intresse av att risken ökar”, något han säger sig vända sig starkt emot. Om VG:s citat är korrekta – vilket jag inte har någon egentligen anledning att ifrågasätta – kommenterade och kritiserade Lavrov alltså den ökande hetsen och besattheten av kärnvapen och tredje världskrig i väst och i Ukraina.

Men detta framställs alltså i Aftonbladet som ett hot från Lavrov om att kärnvapenbomba hela världen, trots att man använder samma källa som VG, den franska nyhetsbyrån AFP.

Man kan verkligen fråga sig när kärnvapen och tredje världskrig blev så lättsamma ämnen att tidningar utan att blinka kan slentrianljuga om det bara för att demonisera sin fiende och lura folket att acceptera att politikerna över deras huvuden drar in dem i världens farligaste krigsallians.

Och på tal om Nato: Under kvällen har Aftonbladet dessutom gjort en tvärvändning och hävdar att USA visst kommer att beskydda Sverige och Finland under tiden man ansöker till Nato, något som USA redan officiellt deklarerat att man inte kan ge några garantier om.

Vilket påminner om hur USA resonerade när man memade fram Ukraina som en Nato-kandidat, för att sedan snabbt dra tillbaka alla trupper från landet när läget blev skarpt.

Man påpekar också att det finns ”en irritation i regeringskansliet över uppgifter i artiklar från DN och Expressen där Sverige och Finland pekas ut för att sakna garanti om skydd under en ansökningsprocess”.

– Vi kommer nog att se fler kärnvapenhot, kanske mer explicita. Men jag tror inte att hotens substans blir större för det. Sådana hot får värderas för vad de är, kommenterar överstelöjtnant Joakim Paasikivi vidare i Aftonbladets artikel om Lavrov.

Man undrar om Paasikivi – som används lika flitigt av Expressen – har någon aning om vad Lavrov verkligen har sagt, eller om Aftonbladet bara har presenterat honom sin censurerade variant av AFP:s artikel.

Politikerna har bestämt sagt nej till en folkomröstning om Nato trots att media hävdar att en majoritet i både Sverige och Finland vill gå med i Nato. Man har angett risken för ”desinformationskampanjer och liknande” som en tungt vägande faktor.

Ni som läser detta har säkert också redan insett att dessa ord, denna kritik av lögner och krigshets, Nordfronts ständiga granskning av politikerna, medierna och Nato som ni läser också räknas som just ”desinformation” – och förmodligen även ”rysk” sådan – av dessa extremt märkliga figurer.

Kan ni fatta så fräckt? Är clownvärlden komplett nu eller kan det faktiskt bli värre än så här?