NATO Enligt uppgifter till DN kommer USA inte att ge säkerhetsgarantier till Finland eller Sverige under tiden de skulle ansöka om Nato-medlemskap.

Både Finland och Sverige ser ut att vara på väg in i krigsalliansen Nato. Finland väntas lämna in en medlemsansökan snart, och Sverige väntas följa efter.

Detta trots att Ryssland otaliga gånger har utfärdat varningar om ”allvarliga konsekvenser” för de nordiska länderna om de går med i krigsalliansen, med Ryssland som huvudfiende.

Från det att länderna ansöker om medlemskap i Nato kan det ta lång tid innan de faktiskt betraktas som officiella medlemmar av Nato och skyddas” av artikel 5. Detta eftersom alla regeringar i befintliga Nato-länder måste godkänna Sverige och Finland som nya medlemmar, något som i media beskrivs kunna ta allt ifrån ”månader till år”.

Flera ledande socialdemokrater i Sverige har krävt att USA eller andra starka Nato-länder ska ge oss försvarsgarantier under tiden vår medlemsansökan behandlas.

—  I värsta fall kan Ryssland skjuta i väg missiler mot Stockholm. Det skulle under ansökningstiden så klart bli enorma fördömanden från omvärlden men ingenting mer, för det finns inga garantier. Sverige måste vara skyddat under ansökningstiden, säger Hans Hoff (S) till Aftonbladet.

Men socialdemokraterna ser inte ut att få det som de vill.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har amerikanska försvarsministeriets utrikesminister, Colin Kahl, meddelat svenska och finska myndigheter om att USA inte kan ge några försvarsgarantier under den känsliga perioden innan länderna skulle bli medlemmar i Nato.

I praktiken innebär amerikanernas besked att ett förargat Ryssland skulle ha ”månader till år” på sig att angripa Sverige och Finland utan att USA agerar.