NATO Finska medier rapporterar om att Sveriges och Finlands regeringar i hemlighet har kommit överens om en gemensam Nato-ansökan.

Den finska tidningen Iltalehti skriver att Sveriges regering i hemlighet har kontaktat Finlands regering, och önskat att de två länderna ska gå med i krigsalliansen Nato samtidigt.

Rapporterna bekräftas av regeringskällor till svenska Expressen.

Vidare har de två regeringarna kommit överens om att ”eventuella” ansökningar kommer att annonseras och skickas in till Nato vecka 20, i mitten av maj.

Detta samtidigt som Finlands president, Sauli Niinistö kommer på statsbesök till Stockholm.

"Uppenbart att de ökat tempot"

Expressen beskriver hur de två regeringarna den senaste tiden har arbetat intensivt med ett inträde i krigsalliansen. Bland annat genom att samtala med Nato-länder och försäkra sig om att de skulle släppa in Finland och Sverige i alliansen.

Inget av länderna har däremot gått ut med ett officiellt beslut, och det svenska regeringspartiet socialdemokraterna har inte heller tagit en officiell ställning i frågan.

Ledande socialdemokraterna har bland annat krävt att USA ska skydda Sverige under tiden man ansöker till Nato, något som USA har sagt att man inte kan garantera.

Inget av de svenska riksdagspartierna vill genomföra en folkomröstning om Nato-medlemskap, då man är rädd för ”desinformation” och för att ”det tar för lång tid”. Det nordiska folket har alltså inget att säga till om i frågan.