RYSSLAND Vid busshållplatser runt om i Ryssland har det satts upp reklamblad som målar upp Sverige som ett ”nazistiskt land”.

Bilder som uppges vara tagna vid busshållplatser i Ryssland visar ett nytt reklamblad som kritiserar Sverige för att vara ”nazistiskt”. Överskriften lyder ””Vi är emot nazism, de är det inte”, för att sedan peka ut Astrid Lindgren, Ingmar Bergman och Ingvar Kamprad som praktexempel på kända svenska ”nazister”.

Reklambladet citerar en dagboksanteckning som Lindgren skrev ned under andra världskriget, där hon säger sig hellre bli invaderad av Tyskland än Sovjetunionen.

”Jag tror hellre jag säger ’Heil Hitler’ i hela mitt liv än får ryssarna över oss”, ska författaren ha skrivit. Bergman och Kamprad ska även i viss mån ha varit sympatiska till Tredje riket, ett klart bevis för Sveriges ”nazism”, enligt reklamen.

Sveriges ambassad i Moskva bekräftar att ett sådant reklamblad har satts upp utanför ambassaden.

”Vi är medvetna om affischerna. Vi har inte för avsikt att gå in i en offentlig polemik med den ryska organisationen ’Vår seger’ som uppges ligga bakom affischerna. I Ryssland använder man sig återkommande av beskyllningar om ’nazism’ mot länder och individer som riktar befogad kritik mot Rysslands agerande”, skriver Utrikesdepartementet i ett mejl till Aftonbladet.

"Avnazifiering"

Innan- och under Rysslands invasion av Ukraina har Kreml pekat ut Ukraina som ett ”nazistiskt” land. En av de officiella anledningar till invasionen som Ryssland har uppgett är att man vill ”avnazifiera” Ukraina.

Nu förs alltså en liknande retorik i Ryssland om Sverige.

Sedan tidigare har Ryssland utfärdat flera varningar till Sverige och Finland om att inte gå med i krigsalliansen Nato. Detta skulle få ”allvarliga konsekvenser”, säger ryska utrikesdepartementet.