NATO Sverigedemokraternas partistyrelse aviserar efter ett lunchmöte att partiet stödjer ett svenskt Nato-medlemskap.

Redan i helgen uttryckte Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna (SD), ett stöd för Nato i samband med en intervju med SvD.

Under förmiddagen ”blixtinkallades” Sverigedemokraternas partistyrelse till ett lunchmöte för att spika partiets vändning i frågan. Partistyrelsen ställde sig enhälligt bakom beslutet att byta linje.

Enligt Sverigedemokraternas utrikespolitiska talesperson, Aron Emilsson, motiveras det med att ”Sverige har en tradition av att gå armkrok med Finland”.

Grannlandet Finland väntas nämligen ansöka om Nato-medlemskap redan på torsdag.

— Det är inte utan eftertänksamhet vi gör den här positionsförflyttningen, men vi har haft kontakt med vårt systerparti i Finland, Sannfinländarna, som också gör den här bedömningen. Vår bedömning är att Socialdemokraternas tidsplan är alldeles för långsam, säger Emilsson i en intervju med Expressen.

Redan nu ska en majoritet av riksdagens ledamöter stödja Nato-medlemskap, men regeringspartiet Socialdemokraterna har ännu inte officiellt ställt sig positiva till en ansökan.

Statsminister Magdalena Andersson (S) kommenterade i en intervju med SVT förra helgen att Socialdemokraterna ”inte utesluter någonting” samt att ”detta måste utredas noggrant”.