UKRAINAKONFLIKTEN Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev varnar Sverige och Finland för att gå med i Nato. Då kommer Ryssland ”vidta åtgärder”.

Finland ser ut att vara på väg in i krigsalliansen Nato, och i Sveriges riksdag finns det numera en majoritet som vill att Sverige ska följa efter.

Ryssland har varnat Sverige och Finland flertalet gånger för att inte närma sig alliansen ytterligare, precis som man gjorde med Ukraina innan kriget bröt ut.

Idag går Dmitrij Medvedev, Rysslands tidigare president och vice ordförande i landets säkerhetsråd, ut med ytterligare en varning när de nordiska länderna tar stora kliv mot krigsalliansen.

Han säger att det här är något som skulle få ”allvarliga konsekvenser” och att Ryssland skulle behöva ”vidta åtgärder” om länderna går med i Nato. Dessutom skulle det innebära att Nato kunde förvalta kärnvapen i Östersjöområdet, och därmed ”påverka kärnvapenbalansen” i området. I så fall skulle Ryssland vara tvungna att ”återställa balansen”, säger Medvedev.

— Det kan inte längre vara tal om om någon kärnvapenfri status för Östersjöområdet – balansen måste återställas, fortsätter Medvedev.

Om både Sverige och Finland går med i Nato skulle Rysslands gräns med Nato-länder fördubblas. Medvedev uttrycker också att ett Nato-medlemskap skulle bekräfta att Sverige och Finland var Rysslands ”motståndare”.